Ailede tiroid hastası varsa, yemekler tuzsuz pişmeli ve herkes kendi tuzunu kullanmalı. Çünkü guatr ve tiroid hastalarının iyotsuz, sağlıklı kişilerin ise iyotlu tuz tüketmesi önemli.
Guatr hastalığının oluşmasında en büyük etken toprak ve suda yetersiz iyot olmasıdır. Guatr’ı önlemek amacıyla piyasada satılan tuzlar 1999’dan bu yana iyotlanıyor. Ancak aşırı iyotun bazı kişilerde olumsuz etkileri var. Piyasadaki tuzların iyotlanmasından sonraki sürede araştırmalar hastalarda ‘hipertiroid’i dediğimiz tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla karakterize olan hastalığın ortaya çıktığını gösteriyor. Tiroid bezi az çalışan hastalarda da (Hipotiroidisi olanlarda) iyotlu tuz bu hastalığın daha da şiddetlenmesine neden oluyor. Bu nedenle yemeklerimizde kullanılan tuzun iyotlu veya iyotsuz olması önem taşıyor. Tiroid bezinin yeterli hormon salgılayabilmesi için günlük en az 150 mikrogram iyot alınması gerekir. Eğer yeteri kadar iyot alınmazsa guatr hastalığı oluşur. Guatr’ı önlemek için ailelerde önceden bilinen bir tiroid hastalığı öyküsü olmayan çocuklar, erişkinler ve hamileler iyotlu tuz yemeli. Nodüler guatrı, hipertiroidisi, hipotiroidisi olan hastalar özellikle İYOTSUZ tuz yemeli.
Belirtileri terleme ve çarpıntı
Bu hastalar iyotlu tuz yediklerinde hastalıkları şiddetlenir. İyot, nodülün fazla çalışmasına neden olur ve tiroid bezinin aşırı çalışmasıyla (terleme, çarpıntı,sinirlilik titreme ile kendini gösterir) karakterize bir hastalığa neden olur. Yine anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olanlar iyotlu tuz yediklerinde tiroid bezleri az çalışır. Bu tür hastalığı olanlar da iyotsuz tuz yemelidir.