Yabancı oyuncu sınırı ile ilgili TFF’nin gerekçeleri;
1-Kulüplerin Mali Fair Play’e uyumu için yabancı futbolcu transferlerindeki israfın önüne geçilecek.
2-Türk futbolcularının Süper Lig’de daha fazla süre almaları sağlanacak, futbolcu kaynağı olarak yabancı ülkelerin kullanımı yerine kulüplerin alt yapıya yönelmeleri sağlanacak.
3-Bu sayede, Türkiye yabancı futbolcu çöplüğü olmaktan kurtulacak, kalitenin önü açılacak.
Şimdi bu gerekçelere tek tek bakalım:
1-Türk futbolundaki kaliteli oyuncu standardı bu kadar düşükken, alt yapıdan oyuncu yetiştirme problemi halledilmemişken, hangi somut veriyle kulüplerin oyuncu maliyetleri düşürülüp, Mali Fair Play’e uyum sağlanacak.
2-Kulüplerin altyapıya yönelmelerini teşvik edecek başka kriter ve yaptırımlara da gerek var. Örneğin süper lig kulüplerinin toplam gelirlerinin bir oranda buraya ayrılma şartının getirilmesi gibi.
Türkiye’de toplam 124 adet profesyonel kulüp var. Bunlardan kaç tanesinin statları ve antrenman tesisleri standartlara yakın? Aynı şekilde 160 tane Bölgesel Amatör Lig takımı var. Bu takımlarda oynayan gençlerin, öğrencilerin eğitim, beslenme, sağlık ve kişisel gelişim süreçlerini takip eden, değerlendiren, sorunlarını çözen bir mekanizma var mı? Karın tokluğuna, sigortasız oynatılan bir düzende nasıl oyuncu yetişecek?
3-Geçtiğimiz sezon Spor Toto Süper Ligde toplam 432 oyuncudan 144’ü yabancı %33, 288’i Türk oyuncu % 67. Beş ve üzeri atılan gollerin Türk ve yabancı oyuncu dağılımı baktığımızda; 20 Türk oyuncu 167 gol sayısına ulaşırken %33, 39 yabancı oyuncu 337 gol atmış %67
Görülüyor ki, toplam oyuncu sayısının %33’ü olan yabancı oyuncular, toplam gol sayısının %67’sini atmışlar. Demek ki, Türk futbolu yabancı oyuncular için bir çöplük değil.
Özetle, geçmişte yabancı oyuncu sayısında kısıtlama olduğu dönemlerde Milli Takım’ın ve kulüp takımlarının başarılarına baktığımızda, karşılığının bir hiç olduğunu;
Açıklamaya çalıştığımız gerekçelerle, TFF’nin yabancı oyuncu gerekçelerinin yanlış olduğunu net olarak görülüyor.
TFF’nin almış olduğu yabancı oyuncu kararını, bir an önce gözden geçirerek değiştirmeli ve futbolun esas sorunu olan alt yapıların önce fiziki sonra da sistem ve ekonomik sorunlarını iyileştirmeli.
Diğer yandan futbolcuları pasaportlarına göre sınırlamak son derece yanlış ve haksız bir uygulamadır. Hele hele Sanki biz AB ülkesiymişiz gibi, bu ülke oyuncularına yerli statüsü tanınması, başlı başına eyyamcılık.
Zaten bu uygulamayı kulüplerimizden de takan yok. Baksanıza Kasımpaşa kulübü 11.nci yabancı oyuncusunu transfer etti. Bunlardan 7 tanesi AB pasaportuna sahip değil. Sanırım Kasımpaşa’nın bir bildiği, bir güvencesi vardır.
Son söz: Sadece yasaklayarak kaliteli Türk futbolcu yetişmesini sağlamak mümkün değildir. Rekabetin olmadığı hiç bir alanda, kalite, gelişme ve başarı olmaz.