Gelişmeler hızlı seyrediyor. Münbiç’te müzakereler çok uzayınca Ankara Fırat’ın doğusuna, doğrudan terör örgütü PKK/YPG’nin kalbine odaklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde birkaç gün içinde operasyonun başlayacağını açıkladı. Şimdi iki şey merak ediliyor. Operasyon ne zaman başlayacak? Operasyonun kapsamı ve şekli nasıl olacak?
Bu iki soruya geçmeden önce bazı noktaları vurgulamak gerekiyor.
ABD Ankara’nın Fırat’ın doğusuna operasyon yapmasını engellemek için bazı girişimlerde bulunuyor.
Washington 6 Kasım’da terör örgütü PKK’nın 3 elebaşının başına ödül koydu. Bu karar ABD’nin YPG ile PKK’yı ayırma, YPG’yi yani örgütün Suriye’deki varlığını meşrulaştırma amacı güdüyordu.
Apar topar atılan bu adım ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’in Eylül ayında Ankara’ya yaptığı ziyaretin ardından geldi. Münbiç odaklı bu görüşmelerde ABD’ye bıçağın kemiğe dayandığı aktarıldı ve Münbiç’te ilerleme sağlanamayacaksa Fırat’ın doğusuyla ilgili aşamalara geçileceği vurgulandı.
ABD olası operasyonu engellemek için Türkiye’nin kaygılarını giderecek adımlar attığı izlenimini de oluşturmaya çalıştı. Türkiye’ye yönelik saldırıları engelleme amacıyla sınırda gözle noktaları oluşturma fikri yine aynı dönemde ortaya atıldı. Hatta bir adım ileri gidildi. ABD’nin DEAŞ’la mücadele temsilcisi McGurk, Erbil’de Mesut Barzani ile görüşerek Peşmerge birliklerinin Fırat’ın doğusunda, bir tampon olarak kullanılmasını istedi.
Peki Ankara’nın buna yanıtı ne oldu?
Terör örgütü PKK’nın varlığı Irak ve Suriye’de devam ettiği müddetçe Türkiye tehdide açık olacak. PKK bugün Türkiye’yi hedef almazsa, yarın mutlaka alacak. Bu yüzden terör örgütünün başka isimler altında varlığını sürdürmesi değil tamamen ortadan kaldırılması, çözülmesi, lağvedilmesi gerekiyor.
Bu kapsamda hem Kuzey Irak’ta hem de Fırat’ın doğusunda terör örgütünün tüm lojistik hatlarını kesme, daha sonra çevreleme ve son olarak da yok etme aşamalarından oluşan uzun vadeli bir strateji oluşturdu.
Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyonun sadece bir bölgeye odaklanacağını düşünmek hatalı olur. Cerablus’un doğusunda başlaması öngörülen bu hamlenin zamanı geldikçe, sırasıyla, parça parça birçok yerde uygulanacağını ve terör örgütünün Suriye’nin kuzeyinde ve Kuzey Irak’taki etkisi tamamen ortadan kaldırılana kadar devam edeceğini söylememiz gerekiyor.
Bu yüzden bu süreç terör örgütüne karşı yapılan en uzun operasyon mahiyetinde olacak.
Aslına bakarsanız bunun ilk adımı geçtiğimiz günlerde Irak’ta atıldı.
20’den fazla savaş uçağının katıldığı operasyonda Sincar ve Karacak dağlarındaki 30’dan fazla hedef imha edildi. Bu operasyon Türk sınırına 170-180 kilometre derinliğindeki alanlara gerçekleştirildi ve kayıtlara “En derin operasyon” olarak geçti.
Bu operasyonda vurulan noktalardan biri de Mahmur kampının hemen kuzeyindeki Şilo bölgesiydi. Daha önce yapılan operasyonda terör örgütünün Yürütme Konseyi Üyesi, yani en tepe isimlerinden Zeki Şengali işte tam burada öldürülmüştü.
Şilo bölgesinin önemi ne? Edinilen bilgilere göre Şilo, Kandil ile Sincar arasında kritik bir noktaydı. Teröristler burada kamp kurmuştu. Kandil’den Sincar’a gidecek teröristler işte bu noktada buluşuyordu.
O kamp imha edildi. Beraberinde aralarında üst düzey üç ismin de bulunduğu teröristlerle birlikte.