Önceki yazımızda 'Tekno Şeytanlık' başlığıyla teknolojinin bir anlamda nasıl 'şeytanlaştırıldığını' ele almıştık İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a yaptığı tarihte eşi benzeri görülmemiş 'elektronik' saldırısı üzerinden.
Ve sormuştuk, teknoloji ne kadar hayatımıza 'hükmetmeli'?
Bu tartışmayı daha da alevlendirecek gelişmeler birbiri peşi sıra gelmeye başladı.
Önce FBI ile Ulusal İstihbarat ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Teşkilatı yetkililerinin verdiği bilgiye göre geçtiğimiz Haziran sonu Temmuz başında İranlı hackerlar tarafından Trump seçim ekibinin bilgisayarlarına girilerek toplanan bilginin Biden kampanya ekibine yollanmaya çalışıldığı ama başarısız oldukları haberi düştü önde gelen yabancı basın organlarına. İronik olansa daha önce Trump'ın kazandığı ABD başkanlık seçiminde 'siber şaibe' olmasıydı.
Sonra Elon Musk'ın hediye ettiği Cybertruck'a makineli tüfek takan Çeçen Ramazan Kadirov'un aracının Elon Musk tarafından 'kullanım dışı' bırakıldığı haberi geldi: "Elon Musk Cybertruck'ımı kapattı."
Okul bahçesinde kavga eden çocukların birbirini şikayeti gibi bu haber aslında bu tür elektronik cihazların 'kumandasının' ne kadar bizim elimizde olduğunu düşündürttü.
Ve o malum soru soruldu ilk: 'Uzaktan bağlantılı her şey aynı zamanda başkaları tarafından da kontrol edilir diyebilir miyiz?'
Sorunun cevabı arka arkaya yaşanan bu 3 vakada aslında yanıtlandı bir bakıma. Bir nevi 'modern kölelik' devri mirim.
Bu tartışmaların gölgesinde önemli bir haber daha düştü ancak hu kez 'yüzümüzü güldüren' cinsten.
'Tekno Şeytanlık' haberlerinden sonra gözlerin daha büyük bir dikkatle çevrildiği ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, yurtdışından ülkemize geri dönen Türk mühendislerin sayısında bu yıl adeta bir 'patlama' olduğunu verdiği rakamlarla duyuruyordu. Geçen yıl 245 kişi başvurmuşken bu yıl ilk 8 ayda yurtdışından 555 Türk mühendisin ASELSAN'a dönmek için müracaat ettiği belirtiliyor.
'Yerli ve milli' sloganının pandemiyle birlikte önce sağlık, sonra ise hemen hemen tüm sektörlere sirayet etmesi sonrası 'tekno şeytanlık' olayıyla birlikte 'siber güvenlik' alanında da bir tür 'uyanışa' sebep olması kaçınılmazdı.
Ve ASELSAN gibi 'yenilikçi' ve 'yerli ve milli' kurumların değeri bir kez daha ortaya çıktı bir nevi 'modern kölelik' çağının başlangıcını andıran bu olaylarla.