Tavuk tarifi için yanlış zaman mı? Yoksa tavuktan soğudunuz mu? Eh, bu kadar kötü haber hangi malzeme için çıksa bir etkisi olurdu. Peki ne yapmalıyız?
Elbette doğru malzeme ve ahlaklı tüketim (en kısa zamanda bunu da yazacağım) ile lezzetli yemekler yapmalıyız! Tükettiğimiz her şeyin ne olup ne olmadığını da bilmek hiç şüphesiz ki bize kalıyor... Her yazım için masama oturup klavyeme dokunduğumda güzel şeylerden bahsetmek istiyorum. Ama o ilk dakikalarda ne oluyorsa oluyor, tam yedi gün boyunca okuduğum yazılar, kitaplar, araştırma sonuçları, izlediğim haberler beynimin içinde pinpon topu gibi bir oraya bir buraya sıçrıyor ve kendimi bunları yazarken buluyorum.
Aslında mevsime uygun iki farklı tavuk tarifi vermek üzere oturdum masama... Belki farkında olanlarınız vardır, uzun zamandır tavuklu tarif zaten vermiyorum. Çünkü ben de çekinmiyor değilim.
Belki de uzun zamandır şüphelendiğimiz ama artık uzmanları tarafından belgelenen şeylerle yüz yüzeyiz şu aralar. Mesela Bandırma yolu. Sayısı saymakla bitmeyen, sağlı-sollu tavuk üretim tesislerini gördüğünüzde tüyleriniz diken diken olmadı mı hiç? Ya da sadece bir şehrin, yalnızca bir muhitine gidelim: Beyoğlu! Küçük bir turda bile Beyoğlu’ndaki kafe, restoran ve büfelerde tavukla yapılan yemeklerin sayısının fazlalığı sizi hiç şaşırtmadı mı? Üstelik lütfen bunların her gün, her gün tekrarlandığını düşünelim. Aklınızdan “Bu kadar tavuk nereden geliyor” sorusu hiç mi geçmedi? Şimdiye kadar fark etmediyseniz bence bir düşünün...
Netice: Tavuklar bu hacimdeki tüketim karşısında hızla üretiliyor. Çünkü ucuz. Daha çabuk büyüsünler, daha çok et yapsınlar diye küçücük kafeslerde gün ışığı görmeden hormonla şişiriliyor ve hastalanmasınlar diye de antibiyotik veriliyor. Metabolizmaları bozuluyor, tabii insan sağlığı da...
İMKAN VARSA YETİŞTİRİN!
Peki biz ne yapalım? “İyi artık tavuk mu yetiştireceğiz?” diye soranlarınız olabilir. İmkanınız varsa, hemen yetiştirin derim ama benim gibiler bunu yapsa kesmeye kıyamaz ve etini yemek hayal olur! Gerçi en azından hayat boyu sağlıklı yumurta yerler.
Neyse, pratik olarak şunu yapabiliriz, organik tavuk, özgür dolaşan tavuk tüketebiliriz. Biliyorum onlar her markette satılmıyor, fiyatları da oldukça yüksek ve üstelik doğal oldukları için etleri de az. Biz fena alıştık büyük porsiyonlara, dolu dolu şişirilmiş etlere. Bütçemize göre her gün değil de haftanın bir günü yiyiverelim mesela. Masada olduğunda da en azından sağlıklı olsun!
Afiyetle...
FIRINDA PANCARLI TAVUK BUT
Bu tarif pancarın şekerli, ayvanın uyumlu tadını tavukla bütünleştiren, zencefille de hafif acılık ve yemeğe özel bir karakter veren tarif oldu, tamamen kendi tasarımım...
Malzemeler
-10 adet tavuk but (baget)
-1 adet ayva (soyulmadan, 8 adet dilimlenmiş) -3 adet pancar
-20 gram taze zencefil (rendelenmiş) -50 ml nar ekşisi -1 yemek kaşığı toz şeker -Yeteri kadar zeytinyağı ve tuz.
Yapılışı:
Butları yıkayıp kurulayın. Bir kapta zencefil, zeytinyağı, toz şeker, tuz, nar ekşisini karıştırın. Bagetlerin derilerini parmağınızla aralayıp bu sosa iyice bulayın ve tekrar derilerini ete yapıştırarak düzeltin, bu marinada bulayın. En az 24 saat buzdolabında üzeri kapalı bekletin.
Pancarların yüzeyini fırçalayarak yıkayın. Folyo kağıdına sarıp 200 derecede 20 dakika fırınlayın. İkiye kesin. Ayvayı kabuklarını soymadan, sekiz eşit parçaya dilimleyin. Bagetleri fırın kabına sıralayın, pancar ve ayvayı tavuğun marinad suyunda karıştırıp tavukların yanına serpiştirin. 200 derecede 45 dakika pişirin.
FESENCAN
Çok çok ünlü bir yemektir, tabii İran’da.. Ben de pek severim, hatta kitaplarımdan birinde de yer verdim. Bu tarif İranlı bir arkadaşımdan, başka yerde bulamazsanız mutlaka not edin!
Malzemeler
-1 adet parçalara ayrılmış tavuk -2 adet kuru soğan -1 kg çekilmiş ceviz (ufalanmış) -6-7 yemek kaşık nar ekşisi -2 tatlı kaşığı toz şeker Yeteri kadar tuz
Yapılışı:
Çekilmiş toz cevizi bir tencereye alın, 2 su bardağı suyla kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Ya da düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda suyun üstüne cevizin yağı çıkacaktır, Bu pişirme işleminin sonuna geldiğinizi gösterir.
Aynı anda bir başka tencerede 2-3 su bardak suyla, tavuk ve soğanları, bir yemek kaşığı kadar tuzla kaynatıp 30 dakika kadar (diri kalacak şekilde) haşlayın. Tavuk parçalarını haşlanan cevizin içine alıp nar ekşisini ilave edin ve iki saat kadar çok kısık ateşte pişirin. Cevizin suyu azalırsa biraz tavuk suyu ekleyebilirsiniz. Tavuğu servis tabaklarına alıp arzu ederseniz taze antep fıstığı serpip servis yapabilirsiniz.