ABD beyaz eti kara listeye aldı. Balıkta ağır metal, tavuk ile hindide arsenik ve antibiyotik bulundu. Ülkemizde beyaz eti güvenle yemenin tek yolu sertifikalı ürünler satın almaktan geçiyor.
SAĞLIKLI yaşamın vazgeçilmez parçası olan proteinin en güçlü kaynağı olan etler tartışma konusu oldu. Ülkemizde kuş gribi, hızlı büyüyen tavuklar ve yemlerinde insan sağlığını tehlikeye atan atık-antibiyotikle beslenen tavuk veya hindi etleri için birçok haber ortaya çıkarılmıştı. Bu korkunç iddialar toplumda sağlığımızı kaybediyoruz endişesi ile kendini kırmızı ete yöneltmişti. Daha sonra deli dana hastalığı ile kırmızı et, ardından ağır metaller nedeniyle de balıklar hakkında olumsuz bilgilerin duyulması ile hepimizin kafasında koskoca bir soru işareti olarak kalmıştı. Tıpkı bizde olduğu gibi ABD'de de benzer tartışmalar yaşanıyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada fabrikada yetiştirilen tavuklardan alınan örneklerde kafein, antibiyotik, antihistaminik, antidepresan hatta arsenik izi tespit edildi.
Etiketine bakmadan satın almayın
Söz konusu maddelerin tavukların hızlı büyümesi, stres altında olmaması ve sürekli uyanık kalmaları için yemle verildiği tahmin ediliyor. Bu nedenle tüketiciler organik üretilmiştir sertifikalı Amerika Tarım Bakanlığı sertifikalı tavukları tüketmek için seferber olmuş durumda. Ülkemizde tavuk üretimi süreci ile ilgili son durumu yansıtan kapsamlı bir bilim araştırması şu ana dek yapılmadığından bu korkunun olmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Bu açıdan izlenebilir bir üretim sürecinden geçmiş tavuk ve yumurta tüketmenin doğru olduğunu sizlerle paylaşabilirim. Aldığınız tavuğun ve yumurtanın nereden geldiğini kontrol etmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.