Keşke tüm gıda krizlerimiz böyle olsa. Toprağımız yaşlanıyor, su ve hava tüm dünyada kirleniyor, küresel iklim değişikliği kapımızdan nihayet girdi. Limonun bile kilosu 10 TL’yi geçiyor.
Ve tüm bunların içinde işte sorumuz geliyor! Vedat Milör menemene soğan konulur mu konulmaz mı diye soruyor. İlgi, katılım yoğun. Aslında soru yeni değil. Bitmek bilmeyen bir tartışma bu. Dört yıl önce de Poltio platformu üzerinden bir kullanıcı bir anket yapmıştı. Yirmi üç bin kişinin katıldığı anketin sonucunda soğanlı menemen çoğunluktaydı.
Şimdi efendim konuyu aydınlatmak için bu yemeğin kökenine inelim. Menemeni ilk kimler yaptı? Menemenin tarihi konusunda iki farklı görüş var. Bir grup Menemenin, Osmanlı yemeği olan soğanlı yumurtaya, Anadolu’ya geldikten sonra domatesin eşlik ettiğini söyler. Bu bana mantıklı gelmiyor, çünkü soğanlı yumurta Saray Mutfağında yapılan bir Ermeni yemeği, halkın genelinin yaptığı bir yemek değil. Biri şekerli diğeri acılı, yapım tekniği farklı ayrıca bu “Menemen” ismini açıklayamayan zayıf bir iddia yani ismi ile de müsemma değil. Peki ya biberi ne yapacağız?
İkinci görüş bana daha mantıklı geliyor. 18. yüzyılda Anadolu’ya giriş yapan domates ilk Adana ve İzmir çevresinde yetiştiriliyor. İzmir’e yakın olan Menemen’de o dönem ağırlıklı Giritli nüfusu bulunuyor. Giritlilerin malum otları kavurup içine yumurta kırma alışkanlığı var. Domates ile de bu alışkanlığı devam ettirip, menemen yemeğini bölge halkına miras bırakıyorlar.
Sonuç olarak soğan ve menemen konusunda uzlaşmak, çıkış noktasında uzlaşmaktan geçiyor. İkinci görüşü dikkate alırsak ki ben kesin o görüşteyim; İzmir ve çevresinde menemen soğansız yapılır. Esnaf lokantalarında, Çeşme, Karaburun, Seferihisar ve diğer beldelerdeki kafe ve restoranlarda da soğansız olur. Bu durumda menemenin aslı soğansızdır diyebiliriz. Ben içine biraz peynir eklerim, öğlen yiyorsam az sarımsaklı severim. Ocaktan indirdim mi bir de üzerine taze nane serperim. Ama bunların tümü kişisel tercih. Soğan soğan soğan! Çok isteyen elbette koyar. Keyfiniz ne isterse yemeklerinize onu eklersiniz.
Sözün özü: Menemen yumurtasız olmaz, biber ve domates ise baş aktördür, gerisi teferruattır. Soğan miktarı domatesi geçerse, hatta içine patates, patlıcan, sucuk, sosis, et eklenirse o artık menemenlikten çıkar başka bir yemek olur. Bunu da herkesin yapmaya hakkı vardır. Yeter ki bu yapılana menemen denmesin.