İnsanlık tarihi kadar eskidir "Gençlik nereye gidiyor" sorusu. Sitem ve endişe barındıran bu suali soranlar ve üzerine konuşanlar, bir zamanlar haklarında aynı sualin dile getirildiği dünün gençleri. Soru durdurduğu yerde duruyor sadece soranlar değişiyor.
Laf olsun torba dolsun kabilinden değil de bir derdin tezahürü olarak mezkûr sual sorulduğunda elbette kıymet kazanıyor. Dertle sorulan sorunun içinde cevabı da vardır!
İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan'ın davetlisi olarak bir grup gazeteciyle birlikte Kazan Küresel Gençlik Zirvesi'ni izlemek için Tataristan'a gittim.
Tataristan'ın başkenti Kazan'da geçtiğimiz yıl "Kazan-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başkenti 2022" başlığıyla etkinlikler yapılmış. Bu yıl da "Kazan Küresel Zirvesi 2023"e ev sahipliği yaptı.
Zirveye alâka ve katılım oldukça yüksekti. 30'dan fazla ülkeden çeşitli unvanlarda insanlar zirveye iştirak ettiler. Zirvenin ana teması: "Modern dünyada çocukların ve gençlerin eğitiminde geleneksel değerlerin rolünün tartışılması."
Başkan Taha Ayhan zirvede yaptığı konuşmada gençlerin toplumların kalbi olduğunu söyledikten sonra pusulanın da aile olduğunu şu sözlerle vurguladı: "Gençliğimizin karşı karşıya olduğu çağdaş zorlukları ele alırken odak noktamız doğrudan işbirliği çabalardır. Toplumlarımızın ve ailelerimizin temelini oluşturan temel değerlerin, değişen dünyanın zorlukları karşısında bize yol gösteren bir pusula görevi gördüğünün altını çizmek zorunludur. Gençlerimizin karakterini ve geleceğini şekillendirmede aile değerlerinin öneminin bilincindeyiz. Bu söylem yalnızca teorik değildir; değerlerimizin keyfi değişiklikler karşısında sarsılmaz kalmasını sağlamak için hükümetlere, kurumlara ve ailelere yönelik bir eylem çağrısıdır."
"Z kuşağı" olarak kategorize edilen günümüzün gençlerine şirin gözükmek için türlü şaklabanlıkların yapıldığı bu dönemde Başkan Ayhan gençlere geleneksel eğitimle kimlik ve aidiyet kazandırılabileceğini söylüyor: "Kültürel mirasımızı korumak ile bağlantılı bir dünyanın potansiyelini benimsemek arasında bir denge kurmamız gerekiyor. Amacımız, görünüşte çelişkili olan bu etkileri birbirine bağlayan hassas konuları bilgilendirici tartışmalar yoluyla çözmektir. Gençlerimizin kimlik ve aidiyet duygularını koruyarak sürekli gelişen bu dünyayla başa çıkabilmelerini sağlamaktır.
Son olarak, hızlı teknolojik ilerleme ve sürekli değişimin hüküm sürdüğü bir dünyada, eğitimde geleneksel değerler konusu her zamankinden daha kritik hale gelmiştir. Eğitim ortamı gelişiyor ve genç beyinleri yalnızca bilgiyle değil aynı zamanda hayatın zorluklarıyla baş edebilecek ahlaki bir pusulayla donatmak bizim sorumluluğumuzdur. Gençlerimiz fırsatlar ve zorluklarla dolu bir dünyanın kavşağındadır ve onların haklarını, sorumluluklarını anlamaları ve onurlarını korumaları çok önemlidir."
Zirvede "Gençlik nereye gidiyor" sorusu yerine "Gençlerle birlikte nereye nasıl gidebiliriz" sorusu etrafında müzakereler yapıldı.
Tataristan, gençlik üzerine yapılan çalışmalar en üst seviyede sahip çıkıyor. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov zirveye katıldı ve bir de konuşma yaptı. Ayrıca, göstermiş olduğu üstün çalışma ve Tataristan gençliğine desteğinden dolayı ICYF Başkanı Taha Ayhan'a "Tataristan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümü Onur Nişanı"nı verdi.
Bu tür zirveler "Gençlik nereye gidiyor" sualini hafızamızdan sildirip, derde deva olacak "Gençlerle birlikte nereye nasıl gidebiliriz" sualini sorduracaktır.