Gündemin yoğun temposuna ara vermek gerekiyor bazen. Böylece nefeslenip olanı biteni daha net görüyoruz... Bugün sizlere katıldığım ve istifade ettiğim iki programdan bahsetmek istiyorum.
MEDYA BULUŞMALARI
Türk İnternet Medya Birliği olarak Türkiye'nin birçok şehrinde "Sivil Toplum-Medya Buluşmaları" yapıyoruz. Birçok ili gezdik, birçok sivil toplum mensubu ile tanıştık bu vesile ile. STK'ların medya ile kuracağı bağın nasıl olması gerektiği konusunda sahadan bilgiler aktarıyoruz. Ben de dilim döndüğünce kişisel verilerin korunması konusunda, telif hakları ve güvenli internet medyası alanında bilgiler veriyorum konuşmalarımda...

TİMBİR EDİRNE'DE
Bu ayki durağımız imparatorluğun 92 yıl başkentliğini yapmış Edirne'ydi... Bir yer başkentlik yapmışsa, bu koku üzerinden çıkmaz derler, doğru. Birçok bina Osmanlı'nın devlet kurumlarına ait. Camilerini ise bilmeyenimiz yok. Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski Cami! Şehrin masalsı bir yönü var. Ama bu gidişimde tarihin canlanmasına ramak kalmış hissi uyandırdı bende. Şehirde ciddi bir restorasyon faaliyeti var. Tüm bunlar bitince şehrin çehresi değişecek. Şehrin Valisi Yunus Sezer'i ziyaretimizde bu yöndeki vurgusu beni fazlasıyla mutlu etti. Zira hafızamızı canlandıracak her adım önemli.
EDİRNE DARÜŞŞİFASI
Edirne şifahanesi bir başka. Ruhunuzu dinlendiren bir havası var. Bugünkü ifade ile hastane ve Tıp Fakültesinden oluşan bir kompleks. Döneminde akıl hastalarının Avrupa'da maruz kaldıklarıyla burada gördüğü kıymet; medeniyet farkının somut delili.

EDİRNE SARAYI YÜKSELİYOR...
Edirne Sarayı, Milli Saraylar tarafından restore ediliyor. Yapıyı dışardan görmek ve uzmanlarından dinlemek mümkün oldu sadece. Rusların işgalinde "cephanelik" olduğu için maalesef yakılmış. Saray eski fotoğrafları esas alınarak "yeniden inşa" ediliyor. Kışlası, mutfağı, avlusu ve sur duvarları çok etkileyici ve büyük bir eser.
ADALET KASRI
Adalet Kasrı, Sarayın sağlam kalan tek binası. Normalde iki kulesi var. Birisi taleplerin alındığı, dinlendiği; diğeri ise cezaların infaz edildiği. Bir simge o döneme ait. Burası bir adalet müzesi olabilir sanırım çalışmalar da var bu yönde.

EDİRNE'NİN "AHVALİ" YERİNDE
TİMBİR olarak üyemiz Edirne Ahval Gazetesinin konuğu olduk. Kıymetli Nevser Tavgaç Eraslan, ailesi ve ekibi rehberimiz oldu. Şehrin Valisini ziyaret ettik ve Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'la buluştuk. Sivil toplum temsilcileri ile görüştük, gençlerden dinledik şehri ve sorunları. Gördüğüm şu ki tüm bileşenlerin "şehir" konusu gündeme geldiğinde ortaklaşmaya müsait bir yaklaşımı var. Şehirlerde yerel yöneticilerin, sivil toplumun ve bürokrasinin gerilmeden, siyaseten ayrışmadan orada yaşayanların menfaatinde buluşması büyük kazanım.
ALAN YÖNETİMİ ŞART
Birçok yazımda dile getirdiğim "şehirlere özgü" mevzuata en fazla ihtiyacı olan yerlerden biri de Edirne bence. Ben de bu vesile ile Osmanlı'nın başkenti olmuş, serhat şehri olan Edirne'nin kültür ve turizm varlıkları anlamında özel bir kanuna ihtiyaç duyduğunu belirtmek istiyorum. Zira şehir bir açık hava müzesi. Geçmiş, şimdi ve gelecek aynı anda yaşıyor. Bunu korumak için özel bir düzenlemeye acilen ihtiyaç var.

HUKUKÇULAR URFA'DA!
Bu hafta katıldığım başka bir program ise Hukukçular Derneği'nin Güneydoğu Bölge Toplantısıydı. Yeni Genel Başkan Melih Gülseren bu toplantıları mutat hale getirdi. İstanbul merkezli dernek ilk kez bu kadar yoğun şekilde Anadolu toplantıları düzenliyor. Sorunları yerelden dinlemek ve konuşmak, katılımcı yaklaşımın kıymetli bir ürünü.
NELER KONUŞULDU
Toplantıya İstanbul'dan Sakarya'dan temsilci ve üyelerin yanında Diyarbakır, Siirt, Adıyaman, Kilis, Malatya, Hatay, Erzurum, Kahramanmaraş ve diğer temsilciler katıldı. Bölge başkanlığı Urfa'da olduğu için ilk söz Av. Ömer Avcı'ya düştü doğal olarak. Tüm il temsilcileri sorunlarını siyasi veya bir başka saikle değil, meslek odaklı dile getirdi. Detaylı rapor hazırlanıp Bakanlık başta olmak üzere ilgili kurumlara sunulacak. Ama gözlemlediğim kadarıyla şu başlıklar öne çıktı: *Adliye binalarının fiziki sorunları. * İstinaf mahkemesi uygulama hataları. * Daralan avukatlık meslek alanı. *Arabuluculuk uygulamasının durumu. *Af ve ceza adaleti sorunu. Ve nihayet * bazı yargılama usullerinin eksikleri...
Yapısal sorunları konuşmak ve çözmek için olumlu adımlar atılıyor, Hukukçular Derneği yeni dönemde "objektif" biçimde meselelerin çözümüne en azından aracı olarak katkı sunacak, eminim.