RTÜK’ün bir filmin tanıtımına verdiği ceza çok konuşuluyor.Normalde konuşma, tartışma iyidir, fikir dünyasını zenginleştirir ama bizim memlekette daha çok niyet okuyuculuğu tartışmaları yapılıyor. Her neyse bir filmin tanıtımına da ceza verilebilir mi sorusunun yanıtı her zaman hayır olmaz, olmamalıdır da... Bahsedilen tanıtımda cinsellik öğesi var ama bu bir vahşet sahnesi de olabilirdi, dolayısıyla “hayır, tanıtıma ceza verilmez” diye bir genelleme yapmak doğru değil.
Söz konusu tanıtım da belli üyeler görüntü kadar konuşma metinlerine de takılmışlar. RTÜK raporunda ‘Bu ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla filmde, kadın ve erkeğin sadece seks birlikteliği yapmak için kurdukları arkadaşlık konu edilmektedir’ denilmiş.
Rapor biraz özensiz yazılmış sanki, filmde şu vardır diye tanıtıma ceza verildi gibi bir anlam ortaya çıkıyor ama bu noktada ekrana gelen tanıtımın içeriği önemliydi...
Beyin belgeselleri
Belgesel kanalları, National Geographic ve Discovery Channel’da insan zihni, göz yanılmalarına dair yeni bir sürü belgesel yayınlanıyor.
Doğrusu çok öğreticiler. Mesela anlamsız da olsa yere çekilen bir şeridin üzerinde yürüyen insanın beynindeki bir merkez kurallara uyduğu için mutluluk hormonu sergiliyor.
Ya da gözümüz, gördüklerimizden daha çok beynimizin daha önce görüp hafızaya aldığı şeylerle nesneleri biçimlendiriyoruz. Bu sayede aslında illüzyon sanatçılarının ne yaptıkları ya da bizi nasıl etkiledikleri de ortaya çıkıyor. Bilim belgeselleri normalde çok ilgi gören işler değildir ama her 2 kanalda uygulamalarla son derece anlaşılır işler ortaya çıkarmışlar.Seyrederken sık sık hayretler içerisinde kalınan nadir işler bunlar...
Hitler’in cesedi...
History Channel, eski formatındaki gibi tarih üzerinden işler yaptı mı güzel oluyor.Bir süredir Sovyet dönemi 2. Dünya Savaşı belge ve filmlerini ekrana getiriyorlar.
Pazar gecesi Hitler’in sığınağı, cesedi ve Stalin’in hafif paranoyaya varan “Ya Hitler ölmediyse” endişeleri vardı. Sovyetler 1945’te Berlin’i işgal ettikten sonra sığınağında Hitler’in cesedini buluyorlar.Stalin ya yaşıyorsa endişesine kapılıyor ve 1946’da her taraf tekrar didik didik ediliyor.
Bu aramada Hitler’in kafatasının bir parçası vesaire bulunuyor, tüm bulunanlar ve çekilen fotoğraflar Stalin’e sunulmak üzere Moskova’ya yollanıyor. Sonuç mu, o günden bugüne kadar iyi korunmuş bir arşiv ortaya çıkıyor...