Yunus Emre Enstitüsü’nün yurtdışındaki Türk kültür merkezlerinde yerine getirdiği faaliyetler önemli işlevler taşıyarak devam ediyor. Tahran’da da 2-6 Ekim tarihlerinde Türkiye Kültür ve sanat Haftası düzenlendi. Edebiyattan musikiye, hattan sinemaya, sanat düşüncesine, fotograf sergisine içi dolu bir programla Türkiye’nin kültürel birikiminin bir yansıması bu etkinlikte İranlı kültür sanat çevreleriyle buluşuyor. Bu çerçevede merkez müdürü akademik olarak birikimli Şamil Öçal beyle, merkezin gayretli kültür sanat koordinatörü ve Türkiye’de sanatseverlerin Tuti dergisinden tanıyacağı derginin genel sanat yönetmeni Mehmet Selim Özban’ın çabalarını takdir etmek gerekiyor. 2 Ekim Cuma akşamı İran Sanatçılar Evi’nde konuşmalar ve tanıtımla açılışı yapılan programı, hattat Aydın Köse’nin ‘Kalem ve Çizginin İzinde Hüsn-i Hat’ ve fotograf sanatçısı Selçuk Azmanoğlu’nun ‘Türkiye’den İnsanlık Halleri’ sergilerinin açılışı takip etti. Ayrıca hafta boyunca Aydın Köse, Osmanlı hat sanatı geleneğinin izinde İranlı sanatseverlerle atölye çalışmaları gerçekleştiriyor. O günkü programda son olarak sinemamızın önemli yönetmenlerinden Derviş Zaim ve benim yeraldığımız ‘Türkiye’nin Yeni Sineması’ paneli ve Derviş Zaim’le söyleşi dinleyicilerle buluştu. Panelde sinemamızın son dönem tanık olduğu gelişim çizgisi dile getirilirken, Zaim de kendi sinemasının üslubu ve yaklaşımından hareketle sinema anlayışını ortaya koydu ve dinleyicilerden gelen soru ve yorumlarla çok verimli bir seans oldu.
İkinci günün programı Yalçın Çetinkaya ve İran’dan Muhammed Rıza Dervişi’nin katılımıyla ‘Kenzü’l Elhan: Abdülkadir Meragi’ konferansı ve Mustafa Doğan Dikmen ve Akis Ensemble’ın Meragi’nin nağmelerini seslendirdiği konseri şeklinde meraklılarla buluştu; konuşmalar her iki ülkenin bu konuda birbirine vereceği çok şey olduğunu gösterdi. Türkiye’nin Edebiyatı ana başlığı altında Pazar gününün etkinliği şair Arif Ay ve yazar Ali Görkem Userin’in katılımlarıyla ‘Türkiye’nin Şiiri’ , Pazartesi günününki ise yazarlar Zeki Bulduk, Cemal Şakar ve Aykut Ertuğrul’un konuşmalarıyla ‘Türkiye’nin Öyküsü ve Romanı’ bulunuyor. Pazar ve Pazartesi günleri yine Derviş Zaim’in Balık ve Faruk Hacıhafızoğlu’nun Kar Korsanları filmlerinin gösterimleriyle, Balık filminden sonra İran’dan Dr. Hüseyin Lale ve benim film üzerine söyleşimiz yer alıyor. Salı günkü programların ilki, Türkiye’de sanat ve edebiyat düşüncesinin önemli isimlerinden Ömer Lekesiz’in, sanat felsefesi temelinde sunacağı ‘Sanat, Suret ve Ahenk’ başlıklı konferans olurken, daha sonra Tahran Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde kurulan Yunus Emre Müzik Grubu’nun yeni çıkartacağı albümün tanıtımı vesilesiyle bir konser dinleyiciye ulaşıyor. İran’ın tanınmış müzisyenlerden meydana gelen grubun seslendireceği albümdeki parçalar, Yunus Emre şiirlerinin İran’a özgü biçimde bestelenerek Türkçe ve Farsça olarak repertuardaki yerini alacak.
Böylesi faaliyetler aslolarak, kültürel olarak birbirine yakın olan ama çeşitli sebeplerle birbirini yeterince tanımayan toplumların yakınlaşmaları için de çok temel bir işlev görüyor ve siyasi ve iktisadi gelişmelerin vitrininin aslında kültürel ve sanatsal çalışmalar olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarıyor.