Ege otlarını sevenler, Ortadoğu ve Arap yemeklerinden vazgeçmeyenler... İstanbul’un iki ucunda sizin için farklı alternatifler var. İstinye’deki Osmani mart ve nisan ayında mönüsünü Ege otlarıyla donatırken İkitelli’de açılan Aldar İstanbul Ortadoğu ve Arap yemeklerini ayağınıza getiriyor. Tatmadan geçmeyin!
LEZZET VE KALİTE ÇOK İYİ
İKİTELLİ'deki Mall of İstanbul’da kapılarını aylar önce açan Aldar İstanbul için çok uğraşmış, çok emek harcamışlar. Dekoru beğenirsiniz beğenmezsiniz, zevk meselesi ama mutfakta müthiş bir emek ve başarı var. İkitelli’ye gitmek için yolumuz uzundu. İtiraf edeyim bir şeyler de atıştırmıştım. Tok ağırlamak zor ama oradan ayrılırken yediklerimin hala tadı damağımdaydı.
Yemekleri sipariş vermek için gazeteci arkadaşım Müge Akgün ile birlikte elektronik mönüyü incelerken fiyatlar da dikkatimizi çekti. Lezzet ve kalite on numara! Porsiyon miktarına oranlandığında fiyatların bu derece makul olması gerçekten şaşırtıcı. Açıkçası sadece Arap ve Ortadoğu yemekleri göreceğimi zannederken mönüye serpilmiş birkaç Fransız ve İtalyan yemeği beni şaşırttı. Öğrendim ki bölgedeki Araplar için Avrupa yemekleri olmazsa olmazmış. Gelelim yemeklere, odun fırınında taptaze yapılan parata (bir çeşit katmer) ile göz göze gelince aklım başımdan gitti. Bölgenin ünlü çorbası harıra ile açılış yaptık. İçinde yok yok ama nedense lezzeti sıradan. Ardından gelenler ise müthiş. Krema kıvamındaki humus, yediğim en iyi muhammara, ucundan tattığım biryani kuzu, kebaplar, ciğer kategori üstüydü. Mekanın giriş katındaki pastanede ağırlıklı olarak Tunus tatlıları ile tanıdık hamur işleri var. Aldar’ın tek sorunu yeri. Şehir merkezine uzak. O bölgede çalışıyorsanız şanslısınız. İşiniz düşerse uğramayı sakın unutmayın.
EGE OTLARINI SEVENLER OSMANİ’YE
Osmani’yi çok severim. Açıldığı günden bu yana ne kalitesi bozuldu ne de çizgisi. O bir Anadolu yemekleri lokantası. Yaptığı şey mutfağını her ay Anadolu’nun belli bir bölgesine göre düzenlemek. Bunu söylemesi kolay ancak malzemelerin yerel olarak temini, orijinal reçeteler hazırlamak, şeflerin transferi ciddi bir mesele. Bu eforu gösteriyor, işlerini ciddiye alıyor ve her ay yeni bir yöre mutfağıyla karşımıza çıkıyorlar. Bu ay Ege’nin toprağında yetişmiş, üzerine deniz kokusu sinmiş otlar mönüde! Ege yöresinin en sevilen yemeklerinden Arap Aşı Çorbası, Tarhana Çorbası, Ekşili Köy Tavuğu, Muğla Kebabı, Çökertme Kebabı, Muğla Tarhanası, Oğlak Yahni, Gelle Patlıcan ve Pırasa Kavurması gibi özel yemekler orijinal reçeteleriyle hazırlanacak. Kısaca Ege otları seviyorsanız buyrun Osmani sofrasına.
KENGER OTU VE HİNDİBAĞ MÖNÜDE
Osmani mutfağında mart ve nisan ayında kullanılacak otların listesi şöyle:Kenger otu, yer elması, yemlik, madımak, frenk soğanı, altın otu, deniz börülcesi, salata ve pilav, deniz fasulyesi, deniz labadası, silken otu, kırmızı bacak, kaya kuruotu, deniz moru, hindibağ, kuzu kulak, koç göbeği, kuzucuk otu, yabani semizotu, hardal otu, mendi otu, çiğdem, kazayağı, rezene, şevketibostan, kaldırık otu, labada otu, dolmalık labada, ebegümeci, turp otu, su teresi, su gevreği, çiğer otu, deniz fırçası.
DAVUTPAŞA FETTAH’I DENEYİN
Aldar İstanbul’da en beğendiğim yemeğin tarifini almadan dönmedim. Executive şef Uğur Gömeç’in ellerinden tattığım Davutpaşa Fettah yemeği şahaneydi! Bir yere ilk gidişimde yazmam, yorum yapmam. Umarım lezzeti ve makul fiyatları hep aynı kalır, değişmez.
DAVUTPAŞA FETTAH (İki kişilik)
KÖFTE MALZEMELERİ: 120 gr köfte için kıyma tercihen az yağlı, 1/2 adet soğanın rendesi, yarım çay kaşığının ucu kimyon, bir tutam tarçın, bir tutam kakule tozu, biraz ekmek içi, tuz, karabiber.
SOS MALZEMELERİ:
3 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı tahin,
1 tatlı kaşığı kavrulmuş çam fıstık,
1 çorba kaşığı tereyağı.
HAZIRLANIŞI:
Köfte malzemesini yoğurun ve karışımdan 8-10 adet yuvarlak köfte elde edin, az yağda kızartın. Aynı tavada salçaları ısıtın, sosun içine köfteleri atın ve iki dakika sonra ocaktan alın. Kızarmş kare ekmekleri servis yapacağınız derin güvecin altına koyun. Köfteleri sos içinden kenara alın, sosu bu ekmek üstüne ekleyin. 3-4 çorba kaşığı yoğurdu bir çorba kaşığı tahin ile çırpın. Güveçteki köftelerin üzerine gezdirin. Biraz kavrulmuş çam fıstığı ve erimiş tereyağı gezdirip servis yapın.
NOT: Malzemelere ayrıca bir adet ince sac ekmeği ya da kare olarak doğranmış ve kızartılmış tortilla,
2 çorba kaşığı yoğurt, 1/2 çorba kaşığı domates salçasından hazırlanmış salça ve su karışımı, tuz, karabiber, arzuya göre kavururken sarımsak eklenecek.