Hep tersini duyduk, hep tersten okuduk.
“Erkeğe yazıktır, günahtır, el insaf” boyutunu yeterince gördük, duyduk.
Sonra kadın evlenirse şöyle olur, erkek evlenirse böyle olur kısmında da değilim.
Bir dakikalığına şunu bir düşünelim; süresiz nafaka kadın için ne demek? “Süresiz” olması ne demek?
“Senin elinden hiçbir iş gelmez, sen kendi ayaklarının üzerinde duramazsın, her zaman bu desteğe mahkumsun” demek değil mi?
İşinden ayrılan bir çalışana verilen işsizlik maaşı sürelidir. Kendisini toparlayana kadar zorda kalmaması için. Bir an için işsizlik maaşının sürekli olduğunu düşünün. Tuhaf, değil mi?
Çok zorlu koşullarda yaşayan kadınlar var. Onları ayrı tutuyorum.
Adamın zulmederek kendi ayaklarının üzerinde duramayacak hale getirip, sonra da çocuklarını da başına bırakıp terkedip gittiği kadınlar var. Onları ayrı tutuyorum.
Zaten burada mesele biraz da her vakanın kendine özgü oluşu değil mi?
Kadını bir ömür erkeğe mahkum etmek, erkeği de bir ömür “cezalandırmak” yerine daha sosyal çözümler geliştirebiliriz.
Süreli nafaka olabilir, hatta kimi durumlarda erkeğin nafaka alması bile gerekebilir tek taraflı düşünmemek gerekir, kadını hayata hazırlayacak sosyal devlet uygulamaları olabilir.
Ama “Boşanma olursa erkek ömür boyu kadına nafaka öder” genellemesi doğru sonuç vermiyor. Yüz vakadan onunda olayda (Günde iki kez doğruyu gösteren saat gibi) doğru sonuca ulaşsa doksanında hata veriyor.
Kadınlara da bu haksızlığı yapmayalım, erkeklere de.
Ama erkekten giden paradır, maddedir; kadından eksilen özgüvendir, ayaklarının üzerinde durma becerisidir.
* * *
Şekib Avdagiç ve İTO
Mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın, her daim gözlerimizin aradığı, gür sesini, mütebessim simasını özlediğimiz Rahmetli İbrahim Çağlar’ı anarak başlayayım söze.
Dün İTO öncülüğünde Dünya Pazarlama Zirvesi'nde gerçekleştirildi. Onur konuğu dünyanın en önemli Pazarlama gurularından Philip Kotler de konuşmacıydı.
Ticaret ve Sanayi odalarının kendisini yenileyememesinden şikayet eder, dururuz. İTO bir etkinlik düzenleyip Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış veya kapanış konuşmasına gelişiyle gayet ses getiren bir etkinliğe imza atmış sayılabilirdi.
Ama yapmadılar.
Şekib Avdagiç ve ekibi global bakmışlar, küresel krizlerle boğuşan bir dünyada yine krizlerle boğuşan şirketlerimize, en çok ihtiyaçları olan şeyi, pazarlamayı dinletmek istemişler. Hem de bu konuda dünyada sayılı isimlerden birine.
Takdir edelim. Tebrik edelim.
Şekib başkanım, ellerinize sağlık. Düşüncenize sağlık. Ekibinize sağlık.