***
Süpermen serisinin son filmi Man Of Steel, yıldızlar geçidi kadrosuyla bu hafta gösterime girdi. Yeni Süpermen Henry Cavill, dünyayı ele geçirmeye çalışan Kriptonlu mahkumlarla savaşıyor.
Günümüz süper kahramanlarının büyük çoğunluğu, ilk kez 1950 ve 60’lı yıllarda resimli romanlarla tanındı. Batman, Örümcek Adam, Hulk, Kaptan Amerika gibi kahramanlar o dönemin atmosferine uygun, iyinin kötüye zaferini anlattılar sürekli. 70’li yıllarda soğuk savaş döneminde iyi-kötü savaşı daha da baskındı. Dönemin en belirgin özelliği, karakterlerin iki boyutlu olmasıdır. Yani iyiler tam iyi, kötüler tam kötüdür ve gri karakterler neredeyse yoktur. Soğuk Savaş dönemi bitti, dünyanın dengesi değişti. İki denk güç yerine güçlü olanın zayıf üstünde tahakkümü başladı. Dünyanın adalete, insan haklarına inancını kaybettiği bir olaylar yaşandı. Üstelik bu değerleri yaratan Batı, en büyük katliamları yapan taraf olarak kendi toplumunun değer yargılarının yozlaştığı bir döneme girdi.
BATMAN’in yönetmeni uyarladı
Artık klasik iyilerin zamanı geçmişti. Parlayan güneş veya sarı buğday tarlaları perdede göründüğünde, insanlar bu öykülerle özdeşleşememeye başladı. Dünya, ait olduğu ülkenin askerleri binlerce kilometre uzaktaki topraklarda küçücük çocukları öldürürken beyazperdede sergilenen ‘ait olduğu toplumun iyiliğine’ inanamamaya başladı. Süper kahramanlar bir çıkmaza girdi. İşte bu kısılmışlık içinde yönetmenler, eski süper kahramanları tekrar yorumladı.
Hulk 1978’deki ilk sinema versiyonundan sonra 2003 ve 2009’da iki kere yorumlandı. Star Trek, başlangıcından itibaren tekrar yorumlanan bilimkurgu filmlerindendi. Ama bunların en etkileyici olanı Batman’di. Christopher Nolan yazının başlangıcında anlattığımız nedenlerle Batman’i olabildiği kadar karanlık ve dramatik derinliği yüksek bir üçlü film olarak uyarladı. 2005, 2008 ve 2012’de Batman ile tekrar tanıştık ve bu değişim geçirmiş Batman neredeyse ilkinden daha fazla beğenildi. Örümcek Adam da yine daha karanlık bir uyarlamayla karşımıza geldi. Bu moda Man Of Steel ile devam ediyor. Süpermen 2006 yılında böyle bir uyarlamayla sinemaları yine ziyaret etmişti ama tam bir hayalkırıklığı oldu. Bu sefer Batman’in yönetmeni Christopher Nolan senarist ve yapımcı olarak Man Of Steel’in kamera arkasında. Yönetmen 300 Spartalı ve Watchmen ile hatırlayacağımız Zack Snyder. Süpermen’i ise Tudor ve Ölümsüz’den hatırlayacağımız Henry Cavill canlandırıyor. Film, 1978 ve 1980 yılında çevrilen ilk iki Süpermen filminin konusunu tek film haline getirmiş ve tabii modern bir uyarlama yapmış.
Konuyu kısaca özetlersek, Kripton yok olmak üzeredir. Jor El oğlunu bu kötü kaderden kurtarmak için kendi yaptığı bir gemi ile dünyaya göndermeye karar verir. Bu arada Kripton’da darbe olur ve ordunun komutanı General Zod, Kriptonluların genetiğinin bulunduğu korteksin peşine düşer. Halbuki Jor El bunu bebeğinin hücrelerine işlemiş ve çoktan dünyaya doğru yolculuğa çıkarmıştır. Darbe bastırılır, General ve yardımcıları yakalanıp binlerce yıl sürecek bir ceza verilir. Dondurulup uzay boşluğunda uyanmamak üzere bir gemiyle dönüp duracaklar. Fakat tam o sırada Kripton gezegeni infilak eder. Bu sırada Kal El adlı bebek dünyaya inmiş ve Kent ailesi tarafından kendi çocukları gibi büyütülmüştür. General Zod, Kal El’i yani bizim Süpermen’imizi bulup hücrelerindeki Kripton genlerinden yararlanıp dünyada kendi ırkının yaşaması için çılgın planlar kurmaktadır. Bakalım Süpermen ile General Zod’un mücadelesi nasıl sonuçlanacak…
CROWE ve COSTNER’LI KADRO
Christopher Reeve’den sonra Henry Cavill’i Süpermen olarak seyretmek çok zor. Her şeyden önce bütün espritüelliği elinden alınmış, kalas bir Süpermen ile karşı karşıyayız. Daha ilk sahnede Cavill, Süpermen mi yoksa vücut geliştirme şampiyonu bir adam mı bilemiyoruz. Hiç olmamış. Halbuki filmin diğer oyuncuları mükemmel zaten böyle bir kadroya kötü demek elde değil. Amy Adams, Diane Lane, Russell Crowe, Kevin Costner, Laurence Fishburne çok başarılı. Ama ne yapalım ki başrolde Süpermen var ve Henry Cavill bu role hiç uymamış. Peki Christopher Nolan gibi tecrübeli bir isim Batman’i bu kadar başarıyla kotarmışken Süpermen’de niye başaramadı? En büyük nedeni iki kahramanın kişisel özelliklerinde gizli. Batman zaten karanlık bir karakter. Dramatik yapısının derinleşmesi Batman’e bu sebeple çok şey kattı. Halbuki Süpermen çok klasik bir kahraman. Dürüst, güçlü ve iyi. Karanlık tarafı yok. Güneşten gücünü alan bu yakışıklı çocuğu ne kadar karartabilirsiniz ki? Olmamış ve belki olamayacak bir hikaye.
Yönetmen: Zack Snyder Senarist: David S. Goyer Oyuncular: Henry Cavill, Amy Adams, Laurence Fishburne, Diane Lane Tür: Fantastik Yapım: 2013, ABD, 143 dakika.