Örümcek tırmanacak, yarasa uçacak biz yine ağzı açık bakacağız! Süper kahramanlar yine geldi dayandı sinema kapılarına. 6 Temmuz’da İnanılmaz Örümcek Adam (The Amazing Spider Man) 27 Temmuz’da Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) yani yeni Batman filmi gösterime girecek. ABD’nin ‘Geek kültürü’ küresel egemenliği kimseye kaptırmıyor!
İnanılmaz Örümcek Adam’da ergenlik çağında radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılıp süper güçlere sahip olan ‘ezik’ Peter Parker’ın öyküsünü bir kez de Marc Webb’in objektifinden, Andrew Garfield’ın yorumuyla izleyeceğiz. Sam Raimi’nin ardından Marc Webb, Marvel Comics’in çizgi romanına daha sadık, dönüşüm geçirmekte olan kahramanının aile ilişkilerine daha fazla odaklanan bir filme imza attı.
Christopher Nolan’ın çok beğenilen Batman yorumunda bu kez kimliğini saklayıp kötülerle savaşan milyoner bir ‘playboy’ Bruce Wayne’i rolünde Christian Bale var. Yanında Anne Hathaway, Marion Cotillard, Michael Caine, Gary Oldman ile birlikte Morgan Freeman’dan oluşan görkemli bir kadro rol alıyor.
Teknoloji film endüstrisine hakim olduğundan bu yana fantastik baskın tür haline geldi. Süper kahramanlı çizgi romanlar sık sık uyarlanır oldu. Bütün Hollywood Comic-con’a akın ediyor kaç senedir! Çizgi roman her daim popülerdi ama artık gişe rekortmeni filmler ailece izlenme avantajına sahip canlandırma türünde değilse, Harry Potter ve Alacakaranlık misali çok satan kitaplardan uyarlanmadıysa mutlaka süper kahramanların maceralarını konu alan aksiyonlar arasından çıkıyor. Mazinin ‘en kötü’ yaratıkları ve canavarları olan cadı, vampir ve kurt adamlar da çoktandır süper kahraman statüsüne yükseltildi.
TÜRKİYE’DE İNEK, ABD’DE GEEK
Amerikan kültürünün bir ürünü olan süper kahraman, ergenlik çağındaki erkekler için birer terapi aracı. Türkiye’de ‘inek’ dediğimiz, ABD’de geek ya da nerd olarak adlandırılan zeki, çalışkan ama sportmen ve havalı olmadıkları için kızların beğenmediği, anti-popüler tiplerin gizli kimliklere ve güçlere sahip olup dünyayı kurtardıklarını, kızları kaptıklarını hayal ettikleri bir alem. Yaşadıkları değişimi mutasyon metaforuyla, yabancılaşma, dışlanma duygularını uzaylı oluşla, çelimsiz gövdelerini kostümlerle, zor vazgeçtikleri oyuncaklarını ileri teknoloji ürünü silah ve araçlarla ikame ederler orada. Onlara yüz vermeyen kadınların ve onlarla eşcinsel diye alay eden erkeklerin ağızlarını açık bırakacak eril kuvvetle hormonlanırlar! Herkesin anne babasını öldürmek (onlardan özgürleşme mecazı) istediğini iddia eden Freudyen teori de bu kahramanların hizmetindedir, anne ve babaları bir şekilde ölmüştür. Yalnız ve gizemli adalet savaşçıları olarak bütün kötülere dehşet saçar, bütün iyileri korurlar!
Mitoloji kahramanlarla doludur Tanrılardan ateşi çalan Prometheus’tan ejderhayı yenen Aziz Grigor’a dek. Ademoğlunun “gaza gelmeye” ihtiyacı var... Ataerkil toplumun, erkeklik sunumunun popüler kültürde vardığı son nokta da süper kahramanlar, üstelik sinemadaki en masumane formu. Kaldı ki geek ve nerd’ler çoktandır gerçek dünyanın da kahramanları oldular. Microsoft’tan, Apple’dan, Google’dan, Facebook’a dek kurdukları şirketler ve getirdikleri teknolojik yeniliklerle yeni iktidar odakları oldular! Güüüüüç onlarda artık, He - man onlar! Bilmem hala bu süper kahramanlardan hoşlanıyorlar mı? Uzay Yolu’na yönelik nostaljik bir bağlılıktan ya da ötekileştirmenin, ayrımcılığın metaforu olan X Men’den, Yıldız Savaşları’nda imparatorluğun totaliter rejimine karşı demokrasi mücadelesi veren Jedi savaşçılarından değil de fena halde maço olanlardan. Amerikan televizyonlarının en gözde dizisi The Big Bang Theory’nin dört bilimadamı karakteri hepsine bayılıyor kuşkusuz! Zaten onlar da bir radyoaktif örümcek ısırsa mutluluktan havaya uçarlardı... Kaynakları olsa Batman’inkiler gibi alet ve araçlar yaparlardı eminim! Ama Hulk olabilmek için kendilerini gamma ışınlarına maruz bırakacaklarından çok kuşkuluyum, belki en minyonları olan Howard göze alır...
FEMİNİSTLER ‘SEVİNDİRİK’ OLDU
Çevreyi kirleten tankerlerin ve balina avlayan gemilere Zodyak botlarla direnen Greenpeace’ten, Dünya Ticaret Örgütü’yle, Bhopal faciasından sorumlu Union Carbide ile uğraşan Yes Men, vaktiyle Bağdat’a gidip canlı kalkan olanlar gibi bu dünyanın bir kısmımıza göre asıl süper kahramanları belgeseller dışında beyazperdeye ulaşamaz malumunuz. Yeryüzünde gerçek mücadeleler vermenin gişeleri bloke eden ergen erkek kitlesi için ‘eğlenceli’ hiçbir yanı yok. Geek kültürüne dahil olmayanlar Alacakaranlık dizisindeki gibi vampir ve kurtadam olamadıkları için ağlaşıyor ancak!
Araya aile, aşk, adalet değerlerini sıkıştırsa da önünde sonunda kendini kaçınılmaz bir savaşın ortasında bulan ve kaba kuvvet kullanmaktan başka seçeneği olmayan süper kahramanla özdeşleşen ergenler büyür ve olgunlaşır mı bir gün? Vampir avcısı Buffy’yi yaratan Joss Wheldon, annesi namlı bir feminist olduğu için Thor’un senaryosunu Bechdel Test’ini (filmde en az iki kadın karakter bulunacak, ikisi birbiriyle konuşacak, konuştukları konu erkekler dışında bir şey olacak) geçecek şekilde yazdı diye ‘sevindirik’ oldu Amerika’daki bazı feminist çevreler! Durum o kadar vahim!
Bakalım yeni araknid oğlanla kanatlı playboy, nümerik sinemanın ötesinde numaralara sahipler mi? Merakla bekliyoruz...