Güneydoğu’nun gözde baharatı sumak sadece yemeklere lezzet katmakla kalmıyor, diyabet, enfeksiyonlar, diş eti hastalıkları, zehirlenme ve yüksek ateş gibi sorunların tedavisinde de kullanılıyor.
Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bilinen sumağı yeterince kullanmıyoruz. Oysa bu baharat en güçlü doğal sağlık dostlarından. Sumak ekşi tadıyla aşırı zayıflıkta iştah açıcı olarak kullanılır. Hazmı kolaylaştırır. Herhangi bir nedenle ister viral ister besine bağlı oluşan ishali kesen nadir yiyeceklerden biridir. Bir tatlı kaşığı sumağı yavaşça emerek az suyla yutmak ishalde bağırsakların hızla su tutarak şişmesini sağlayarak dışkının katı kıvama geçişini kolaylaştırır. Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için yararlıdır. Birçok baharatta olduğu gibi anti bakteriyel yani mikrop öldürücüdür. Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır. Ayrıca, ateş düşürücüdür. Sumak çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak bitkisinin yaprağı su ile kaynatılarak yutulmadan gargara olarak kullanılırsa ağız sağlığında da etkilidir ve boğaz enfeksiyonlarını engeller. Ayrıca boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu içilirse zehirlenmelerde faydası görülür. Sumağı sizlere vereceğim 2 ayrı formülle günlük beslenmenizde sağlıklı yollardan alabilirsiniz.
- Tok tutan salata: Taze nane, domates, fesleğen, roka ve maydanozu bıçak ile ince şekilde kıyın ve üzerine bol sumak ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile harmanlayıp kahvaltıda yerseniz gün boyu tok kalmanızı sağlarsınız.
- Bağışıklığı güçlendiren salata: Kırmızı kuru soğan, kırmızı lahana, pancar ve domatesi ince kıyın ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı, bol sumak ile harmanlayın. Akşam yemeklerinde yemeğinizin yanında yerseniz kışın hastalıklar da sizin yakınınızdan bile geçmez.