Yüce Allah, insanlara verdiği ilahi mesajda sulhun daha hayırlı olduğunu belirtiyor. Sulh kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de eşler arasındaki ilişki bağlamında kullanılıyor. Ayrılmayla neticelenebilecek bir ilişkinin sulh ile yürütülmeye çalışılmasına vurgu yapılıyor. En küçük dairede, yani eşler arasındaki ilişkide görülebilen geçimsizlik, anlaşmazlık, çatışma ve çekişme daha geniş dairede yani toplumlar ve devletler arasındaki ilişkilerde de görülebiliyor. Huzur ve sükunu, barış ve anlaşmayı ifade eden sulh kavramı, aslında insanın kendisiyle barışık olmasından, diğer insanlarla ilişkilerine, toplumsal gruplar arasındaki ilişkilerden milletler ve devletler arasındaki ilişkilere kadar bir çok alanda anlam ifade ediyor.
Eğer sulhtan bahsediliyorsa ortada bir sorun, bir anlaşmazlık, bir çekişme ve çatışma vardır. Kutsal dinler, mücadeleyi ve cihadı öne çıkarabildikleri gibi, bir sorun çözme yöntemi olarak anlaşmayı ve uzlaşmayı da öne çıkarabiliyorlar. ‘Anlaşmazlığı gidermek için kişiler, milletler veya devletler arasında yapılan bir anlaşma’ anlamındaki sulh, tarafların fedakarlığını, belli istek ve şartlardan vazgeçmesini, orta yolu bulmasını ifade ediyor.
Bediüzzaman’ın dediği gibi, “Evet, hakikat ve maslahat sulhtur... Eğer barışmak olmazsa, iki taraf da daima korku ve intikam azabını çekerler”. Hak bilinen yolda mücadele ve mücahade ne kadar kutsalsa, daha büyük maslahat olan yolda sulh ve anlaşmaya varmak da o derece anlamlı ve meşrudur.
Her türlü sorun, çatışma ve çekişme içinde fitneyi, fesadı barındırır. Fitnenin önünü alabilmek için kurulan oyunları bozmak, aklı selimin ve makulün öne çıktığı bir ortam oluşturmak gerekir.
Türkiye’nin 30 yıldır başına bela olan terör sorunu, on binlerce insanın ölümüne ve çok büyük trajedilere sebep olurken, bu sorundan beslenen odaklar fitne ve fesadı körüklemeyi sürdürmüşlerdir.
Ölüm üzerine hesap yapan odaklar, ülkeler veya örgütler haddizatında insani bir perspektife sahip olamazlar, hiçbir tarafın menfaatini düşünemezler.
Terör örgütü PKK için, ölen binlerce gencin hiçbir önemi yoktur. Çünkü her ölüm, sorunun daha fazla derinleşmesi, devlete duyulan öfkenin daha fazla artması demektir. Huzur ve sükun, böyle bir zihniyetin kabullenebileceği şeyler değildir. Huzur ve sükun ortamında, özgür düşüncenin ve serbest rekabetin olduğu bir ortamda bu ideolojinin piyasası yoktur. Baskı ve şiddetin devredışı kaldığı bir zeminde bu tür örgütlerin tutunabilmesi çok zordur.
Benzer şekilde terörden nemalanan milliyetçi zihniyetin önerdiği yaklaşım da sorunludur. Her yıl belli sayıda asker veya polisin hayatını kaybetmesini ‘normal bir zayiat’, ‘kaçınılmaz bir zarar’ gibi gören, bunu baş edilebilecek bir kayıp ve sineye çekilmesi gereken bir durum olarak gören çarpık bir anlayış...
AK Parti iktidarına kadar süregelen yaklaşım, ‘çözümsüzlük çözümdür’ şeklinde sorunu en az kayıpla idare etme politikasıdır. Acıları baskılamayı, dramları görmezden gelmeyi, sorunun derinleşerek daha büyük riskler ürettiğini anlamamayı seçen bu yaklaşım insani olmadığı gibi sürdürülebilir de değildir. Ne Türkiye’nin bekası bu yaklaşımdan geçmektedir, ne de toplumsal barış ve milli güvenlik...
Milletin genel hassasiyetleri ve ülkenin genel çıkarları bağlamında bu meselenin üzerine gitmek, herkesin kabullenebileceği bir çözüme ulaşmaya çalışmak tek çıkar yoldur.
Ancak çatışmaların durduğu, silahların bırakıldığı, terör belasının sonlandığı bir ortamda gerçek ve özgür bir siyasi mücadele verilebilir. Düşüncesine, inancına ve ideolojisine güvenenler böyle bir mücadeleden kaçınmazlar.