Spastik kolon hastalığının nedeni bilinmemekle birlikte araştırmalar bu hastalıktan korunmada en iyi yolun stres yönetimi olduğunu gösteriyor.
Spastik kolon kalın barsağın aşırı veya düzensiz çalışması sonucu oluşan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Stres, besin alerjisi az posalı diyet, kalın bağırsak enfeksiyonu spastik kolon hastalığına neden olan etkenler arasında. Spastik kolon hastalığının tanısında hikaye ve fizik inceleme önemli. Kesin tanı için spesifik bir test yok. Tanısal yöntemler başka hastalıkların varlığını araştırmada kullanılır. Yemeklerden sonra karın ağrısı, bağırsak hareketlerinin artması ve çok dışkılama, bazı durumlarda ise barsak hareketlerinin azalması, hıçkırık, bulantı, çarpıntı, halsizlik gözlenebilir.
-YENİLMEMESİ GEREKENLER
-Çay, kahve ve diğer asitli içecekler.
-Yağda kızarmış ve kavrulmuş etler, sucuk, pastırma, salam, sosis, salamura balık.
-Kepekli tahıl ürünleri, kurubaklagil.
-Turşu, soğan, sarımsak, sirke ve acılı besinler.
-Kremalı, çikolatalı, kızarmış ya da soslu tatlılar.
-Salçalı ve aşırı baharatlı besinler.
-Kepek ekmek yerine beyaz ekmek tercih ediniz.
-Baharatlı yiyecekler, yağda kızartılmış hamur işleri, tahin helvası, çikolata.
-GENEL ÖNERİLER
-Süt, ıhlamur, açık çay, taze bitki çayları ve taze meyve sularından içebilirsiniz.
-Eti haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş yiyin.
-Haşlanmış yumurta, beyaz ve kaşar peynir serbest.
-Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz.
-Meyveleri kabuksuz olarak ya da komposto şeklinde tüketiniz. Ağrıya neden olan meyveleri diyetinizden çıkarın.
BELİRTİLER
-İshal
-İshal - kabızlık dönemleri
-Bağırsak hareketlerinin başlaması ile geçen ve yemekleri takiben ortaya çıkan karın ağrısı
-Aralıklı olarak karında hassasiyet
-Karında şişkinlik, gaz ve sıvı hareketlerinin hissedilmesi
-Kusma
-İştah kaybı
-Duygusal stres
-Depresyon