KADİR ÖZCAN, TRABZONSPOR’U ŞAMPİYON YAPAN KADRONUN TEMEL DİREĞİYDİ
Kiraz mevsiminde doğmuştu, iki kardeşi de futbolcuydu. Şenol Güneş ve Faruk Özak ile 1976 yılında Trabzonspor’u zirveye taşıdı. Ercan Aktuna’yı örnek alırdı. Her transfer döneminde Fenerbahçe ve G.Saray’ın gözdesiydi. Bordo-Mavili renkler altında yıldızlaştı.
Kiraz mevsimiydi ve Dünya müzik günüydü.
1952’nin yaz ayıydı. Aylardan Haziran’dı. Gündönümüydü. Yani ayın 21’iydi. Dünya Müzik Günü’ydü, Amasya’da Kiraz Festivali yapılıyordu. Büyük İskender, Platini, J.Paul Sarter’da ayrı yıllarda ama yine bir 21 Haziran günü doğmuşlardı.
Akçaabat’ta yaşayan Lütfiye ve Behçet Özcan çiftinin 3 erkek çocuğundan biriydi. Ali Kemal ve Arif adları verilen diğer kardeşlerinden farklı olarak “Ömer Kadri” olarak verilen isimlerden ikisini de kullanmadı.
Üç kardeş de futbolcu oldu
Kadir ismi ile anıldı. Üç erkek kardeşin üçünün de futbolcu olması kaderin Özcan ailesine garip bir oyunu idi kuşkusuz. Akçaabat Tütünspor’da başlayan futbolculuk hayatı 24 Şubat ve Akçaabat Sebat da devam etti.
Özcan’ın hayatı o yıllarda 2.Ligde oynayan Trabzon’a transfer Şenol Güneş ve Faruk Özak ile birlikte transfer olması ile değişti. Her üç isim de bu transfer ile Türkiye ve dünya çapında bir büyük başarısının temellerini attıklarını kuşkusuz bilmiyorlardı.
Özcan geldi, 1.Lig’e yükseldiler
Kadir Özcan, Güneş ve Özak ile güçlenen Trabzonspor 1974-75’de Süper Lig’e yükselmeyi başarır. 1975-76 sezonunda Trabzonspor ilk Anadolu takımı olarak Süper Lig Şampiyonu olmayı başarırken sağ stoper mevkisinde yine Özcan vardı. TRT’de yayınlanan bir belgeselde o yıllara dair bir anısını şöyle anlatır “Çocukluk yıllarımda Fenerli Ercan Aktuna’nın hayranıydım. Top oynarken kendimi onun yerine koyardım. Bir Milli Takım kampında Ercan Aktuna ile tanıştıktan bir süre sonra Ercan Abi beni hatırı sayılı bir ücretle FB’ye taransfer etmek istediklerini söyledi. Tam İstanbul’un yolunu tutmuşken İbrahim Cevahir’in devreye girmesi ile son anda yine Trabzon’da kaldım..”
G.Saray teklif yaptı
Aradan biraz zaman geçtikten sonra yine İstanbul ama bu kez Galatasaray çeler Kadir Özcan’ın aklını. G.Saray, Ali Kemal, Şenol ve kendisine 750 bin lira gibi çok yüksek bir bedel teklif eder. Her üçü de bu astronomik parayı kabul etmek isterler ama bir sorun vardır. Transfer teklifini yönetime nasıl söyleyeceklerini bilemezler. Bu görev Şenol Güneş’e verilir. 500 bin lira alabilirlerse kalmaya dünden razı olan futbolculara bir daire ve bir araba verilerek İstanbul macerası başlamadan sona erdirilir. Daha sonra yaşanan maddi sıkıntılar sebebiyle Ali Kemal Denizci’nin ardından Kadir Özcan da Zonguldakspor’a verilir. Özcan burada iki sezon oynadıktan sonra G.Saray’a transfer olur, bir sezon oynar ve futbola veda eder. Kısa süren futbolculuk yaşantısına 3 şampiyonluk, 3 Türkiye ve Başbakanlık kupası ile 1 Kıbrıs Barış kupası sığdırdı. Profesyonel futbolculuk yaşamında 5 kez Milli oldu.
1461’i çok sevdi
Futbolculuk hayatının ardından Bulancak ile başlayan antrenörlük yolculuğu Rize, Ordu, Gümüşhane, A.Sebat, İBB, Zonguldak, Kasımpaşa, Malatya ve Giresun ile devam etmiş 2013-2014 sezon başında 1461Trabzon’un başına getirilmişti. Özcan, kiraz mevsiminde doğmuştu ve o gün “Dünya müzik günü”ydü. Beden Eğitimi bölümü mezunu olan oğlu Ersan ise bu güne öykünürcesine müzisyen olmuştu. Efsanenin sağ stoperi Kadir Özcan, bir ayağı hep Akçaabat’ta olan biri olsun diyerek yaşadığı ömrü yine Akçaabat’ta efsanenin doğduğu topraklarda tüketti. Öbür tarafta efsane kadrodan Dozer Cemil’le buluştu.
Güle güle Kadir Ağabey...
Bu takım tamamlanacak
Bir kardeşimizi cennete uğurladık. Kadir’in öyle özellikleri var ki, anlatsak kitaplara sığmaz. O bir arkadaşı kırmızı kart gördüğü zaman peşinden kart görerek giden arkadaşımızdı. Yalnız başına bir yere gitmezdi. 61 yaşında tesadüflerin bir araya geldiği dönemde Kadir’i kaybettik. Kadir gitti, biz de arkasından gideceğiz. Bu takım tamamlanacak. Sonunda bir yerde birleşeceğiz. Nasıl doğumda seviniyorsak, ölümde de üzülüyoruz.” -Şenol Güneş-
Tarihin en iyisiydi
“Kadir Özcan’ın çalıştığım dönemde bana çok büyük katkısı olmuştu. Gerek yüksek toplarda, gerek müdafaada, gerekse hücuma çıktığımızda yan toplarda attığı kafa golleriyle çok başarılıydı. Trabzon’a gelmiş geçmiş en iyi stoperlerden veya liberolardan biridir. Arkadaşlarıyla arası çok iyiydi. Ona çok fırça attım demeyim de çok uyarmışımdır. Biz antrenör, Kadir Özcan ise futbolcu olarak bu kulübe çok büyük hizmetler ettik.” -Ahmet Suat Özyazıcı-
Kadir Özcan gibisi zor gelir
“Acı haberi aldığımda inanmak istemedim. Camiamızın başı sağ olsun. Hayatımda tanıdığım en iyi kalpli, çevresiyle çok sıcak diyaloglar kuran bir ağabeyimizdi. Trabzon tarihinin en başarılı futbolcularındandı. Birlikte top oynamaktan mutluluk duyduğum ender insanlar arasındaydı. Üzüntümü tarif edecek kelime bulamıyorum. Onun gibisi bir daha gelir mi bilemem. İyi futbolcu olabilirsiniz ama hem iyi futbolcu hem de iyi insan olmak zor.” -Serdar Bali-