Bazı antrenörler sporculara gaz yapıcı, ağız kuruluğuna neden olur düşüncesiyle antrenman öncesi ve müsabaka dönemlerinde süt tüketmemelerini öneriyor. Ağız kuruluğu yetersiz tükürük salgılanması sonucu oluşur. Bu durum süt tüketimine değil, heyecan ve vücut sıvı kaybına bağlı olarak ortaya çıkar. Kalsiyumun en iyi kaynağı olan besin grubu süt ve ürünleridir. Süt ve ürünleri yeterince tüketilmediğinde sporcular günlük kalsiyum gereksinimlerini karşılayamaz. Süt tüketimini artırmak için, soğuk ya da sıcak, yağlı ya da az yağlı bir bardak süt içine aşağıda belirtildiği gibi 1-2 farklı besin eklenerek sütün aromasını değiştirebilirsiniz. Böylece bileşimindeki 300 mg kalsiyumdan yararlanmış olursunuz. Çocuklarınızın süt tüketimini artırmak için bir bardak sütü yarım bardak taze veya püre halinde çilek veya yarım kaşık bal ve muz püresi ya da bir tatlı kaşığı kakao ekleyebilirsiniz. Süt şekeri bir disakkarit olan laktozdur. Laktoz, ince bağırsaklarda laktaz enzimi ile parçalanır. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaşayan beyaz ırk dışındaki pek çok kişide 3-4 yaş sonrası süt şekerinin sindiriminde rol oynayan laktaz enzim aktivitesi giderek azalıyor. Böylece bazı kişiler süt şekeri laktozun sindirimini sağlayan laktaz enzimi yetersizliği nedeniyle sütü sindirmekte güçlük çekiyor.
Laktoz sorun olmasın
Bu nedenle fazla miktarda tüketilen süt şekeri yeterince sindirilemediği için bağırsaklarda kalarak kramp, bulantı, kusma, ishal gibi gastrointestinal şikâyetler ve genel bir rahatsızlığa neden oluyor Bu sorun ‘laktoz intoleransı’ olarak biliniyor Bu kişiler laktozu azaltılmış veya laktozsuz süt ve süt grubunda yer alan diğer yiyecekler olan yoğurt ve peynir tüketimine ağırlık verebilirler. Laktoz İntoleransı olan bireylerde bile barsakta bulunan laktaz enziminin çalışması tamamen körelmesin diye bu hastalara 100 ml. sütü her gün içmeleri öneriliyor.