Egzersiz sırasında çabuk yoruluyorsanız, kanda demir seviyenize baktırmalısınız. Kas yıkımına neden olan yetersiz demir ve ferritin kas oksidasyonunu arttırarak enerjiyi düşürüyor.
Anemi dediğimiz hastalık olmasa da kandaki demir ve ferritin durumumuz kas dokusunun oksidatif kapasitesini arttırarak yani kas yıkımına neden olarak çabuk yorulmamıza neden olabiliyor. Deneysel araştırmalar demir yetersizliğinizin özellikle kasların oksidasyonunu arttırarak egzersiz kapasitesinin azalttığını bildiriliyor. Düzenli egzersiz yapmak kandaki oksijen yoğunluğunun artmasını sağlayarak kalp ve diğer organların sürekli kaliteli çalışmasını sağlar. Fakat demir eksikliğinin yaşandığı durumlarda ise bu oksijen kapasitesi azalır ve organlara düzenli oksijenin maksimum kapasitede gelmesini engeller. Bu durumda egzersiz kısa sürer, faydası azalır. Bir araştırma da 123 demir eksikliği olan ve 82 demir eksikliği yaşamayan kadınları 400 metre yürüyüş yapması sağlanarak her bir kadının harcadığı oksijen kapasitesi değerlendirilmiş ve kas tonularındaki oksidatif kayıp ölçülmüştür. Araştırma sonucunda demir eksikliği yaşayan kadınların 400 metrelik yürüyüşü bitiremeyip kas tonuslarındaki oksidatif hasarın da yüksek olduğu bulunmuştur.
Doktor kontrolünde takviye
Anemi olmamasına karşın kanda demir durumu sınırda ve ferritin düzeyleri düşük olan kadınların zayıflama sürecinde egzersizi düzenli olarak yapmak istiyorlarsa muhakkak doktor kontrolünde demir desteği almalı, diyetisyen yardımı ile yüksek demir içerikli diyeti uygulamalı. Demirden zengin diyette; yumurta, hindi eti, tavuk eti ve balık ağırlıklı olmasına dikkat edilmeli. Bitkisel kaynaklı demir içeren yiyecekler bol C vitamini ile beraber yenilmelidir. Eğer demir desteği ilaç olarak alınacaksa muhakkak taze meyve veya pekmez ile beraber tüketilmeli.