Dünyaya gelen her minik kalp, ne yazık ki sağlıklı atmıyor... Kimi zaman bebek dünyaya gelmeden fark ediliyor minik kalplerin rahatsızlığı, kimi zaman da dünyaya “Merhaba!” dediği ilk dakikalarda. Ancak bazen doğuştan gelen kalp hastalıkları hiçbir belirti vermeden ilerliyor. Bu durum, sağlık kontrolünden geçmeden spor yapmaya başlayan çocuklar arasında tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Malum, kış dönemi okullar açılınca anne ve babaları “Çocuğum hareketsiz kalmasın, spor yapsın!” telaşı da alıyor. İşte kalp sağlığının önemi de burada ortaya çıkıyor. Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Nursel Alpan, Türkiye’de her yıl 120 bin doğumsal kalp hastalıklı bebeğin dünyaya geldiğini, bunun da her bin doğumdan 8’inde kalp sorunu görüldüğü anlamına geldiğini söylüyor. “Spora katılım öncesi taramanın amacı ani ölüme neden olabilecek sessiz kalp hastalığını tanımaktır” diyen Alpan, fiziki muayenenin bile bazen tanı koymaya yettiğini anlatıyor: “Çocuklar ve gençler spor faaliyetlerine katılıp katılamayacaklarına dair bilgili olmalı. Çünkü doğuştan gelen kalp hastalıkları hiçbir belirti vermeyebileceği gibi, zor nefes alma, nefes darlığı, gelişme geriliği, morarma, sık zatürreye yakalanma eğilimi, sersemlik hissi, bayılma ve göğüs ağrısı gibi durumlara da yol açabiliyor. Ayrıntılı hikaye, fizik muayene, ekokardiyogram ve EKO çoğu kez tanı koymada yeterli oluyor.”
BEBEKLERDE İPUCU VERİYOR
Doğuştan kalp hastalıklarının nedenlerine gelince... Bunlar anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında ortaya çıkan anomaliler olarak tanımlanıyor. Kalbin kulakçık ve karıncıkları arasındaki duvarlarda delik, kalbe gelen ve çıkan damarlardaki anomaliler, karıncık ve kulakçıkların gelişim bozuklukları gibi sorunlar olarak ortaya çıkıyor. Bebeğin meme emerken çabuk yorulması, morarma, aşırı terleme kalp hastalığı konusunda ipucu olabilir. Dr. Alpan “Doğumsal kalp hastalıklarının erken tanısında her yenidoğan bebeğin mutlaka doktor tarafından kontrol edilmesi önemlidir” diyor. Çocuklarda görülen her kalp hastalığı doğuştan olmuyor. Beta hemolitik streptekok (BETA) ile geçirilen boğaz enfeksiyonundan 2-4 hafta sonra bazen eklemlerde ağrı, şişlik, ciltte döküntüler gibi bulgularla eklem romatizması gelişebiliyor, bu da kalbi etkileyebiliyor. Kimi zaman hasar kalıcı olabiliyor. Böyle bir durum yaşanmaması için Beta hastalığının tam olarak tedavi edilmesi de önemli.