Düzenli egzensiz sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey. Vücudun işleyişi, hormon düzeyi ve kas yapısına olumlu etkisi olan egzersiz yaşlanma sürecinde de kişiyi dinç ve sağlıklı tutuyor.
AKTİVİTE 7’den 70’e her yaş grubunun sağlığını korumada mucizevi etkiye sahip. Adeta bir ilaç gibi egzensiz yapılan süre içinde vücudu tepeden tırnağa yenileyen aktivite yaşlanma sürecinde de olumlu etki gösteriyor. Yaşlanma birçok hastalığın görülme riski arttıran bir durumdur. Yaşlı bireylerin yüzde 80’inide muhakkak bir, yüzde 50’sinde ise en az iki hastalık bulunuyor Ülkemizde yaşla birlikte kronik hastalığa yakalanma riski artıyor. Veriler 20-29 yaşlarında bir hastalığa yakalanmanın yüzde 5 olduğunu belirtirken, 69 yaş üzerinde bu oran yüzde 40’a çıkıyor. Yaşlanan bir toplum olduğumuz düşünüldüğünde yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarının artmasının hem ekonomik hem de sağlık sistemine ciddi yük getireceği kesin.
Yaşlanma ile birlikte insan vücudunda kalp performansında azalma, kas kitlesi kaybı, kemik mineral yoğunluğunda azalma, yağ kitlesinin artması gibi doğal olarak kişiyi aktiviteden uzaklaştırır. Ancak yaşlı vücut bile yapılan aktivitenin düzenine hızla adapte olur ve genç bir kişi gibi kondüsyon sağlayacak bir düzeye gelir. Ve yapılan düzenli egzersiz yukarıda bahsettiğim yaşlanma ile oluşan kayıpların büyük bir bölümünü yeniden kazandırabilir veya kaybın daha fazla artmasını engelleyebilir. Yapılan araştırmalar gençlerde kas kazanımının yaşlılara göre daha hızlı olduğunu göstermekle beraber yaşlılarda aktivite az ama vücut fonksiyonlarını koruyacak düzeyde artışın yakalanmasında da son derece önemlidir.
Bol yürüyün ve dans edin
Yaşlılarda yapılacak en güvenli ve vücudun hücrelerini yenileyecek spor yürüyüş ve danstır. Yapılan yürüyüş ile kan şekeri dengelenecek, kalbin pompalama hızı kuvvet kazanacak, tansiyon düşecek, kemik yoğunluğu korunacak ve hastalıktan koruyacak birçok hormon düzenli olarak vücutta üretilmeye başlayacaktır. Egzersiz veya dansı her gün en az 30 dakika yapmayı öneren bilim araştırmaları, kalp atım hızını denetleyerek ve öğün düzenlerini bozmadan aktivitelerin yapılması uyarısında bulunyor. Egzersiz sırasında en azbir litre su içmeyi de ihmal etmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, yapılan her egzersizin yaşlanma hızını azaltacağını da kaydediyor.