Bilindiği gibi bir süredir SPK’nın (sermaye piyasası kurulu) başkanı yeni.Başkan Vahdettin Ertaş geldiği ilk günler sessiz kalmayı tercih etti..Ancak bir süredir SPK’nın içine el atmaya başladı..
Türkiye büyüyen bir ülke ..En azından geçmiş yıllara baktığımızda makro düzeyde bir çok veri daha iyi..Özellikle dünyanın geneline yaşanan büyük krize rağman..Tabiki etkilendi..Etkilenmemesi mümkün değil..Sonuçta kriz küresel…
Türkiye’de birçok kurumda düzenlemeler yapılırken , şimki borsa İstanbul eski İMKB ve SPK devinimi çok fazla takip edememişti…
Borsada uzun yıllar mesai harcamış bendeniz hem Borsa İstanbul’u hem düzenlemeleri takip etmekteyim…Geçmişte yapulan bazı hatalar küçük yatırımcının kabusu oldu.Yaşadık.Bazı düzenlemeler borsayı ciddi sarstı..Ama gerek oyuncular gerekse çalışanlar bu düzenlemelere mecburen uyum sağladı…
Ancak beklide geçmişte hem İMKB (eski) hemde SPK keşke hem büyük oyuncuların hem bu işe gönül vermiş çalışanların görüşlerini alıp gerçek problemleri keşfedebilselerdi..Neyse
Şimdi SPK yeni bir tebliğ taslağı ile aracı kurumları ve müşterilerini sınıflandırmayı amaçlıyor.
Yani yeni başkan Vahdettin Ertaş'ın döneminde mevzuatını yenileme çalışmalarına devam ediliyor…Burada en sevindirici olan hazırlanan tebliğ taslağının sektörün görüşüne sunması…Olması gerektiği gibi
Peki sınıflandırma nasıl ve neler?
Haberlerde de geçtiği gibi en geniş yetkiye sahip portföy aracılığı sınıfı, genel saklama hizmeti ya da aracılık yüklenimi faaliyetini yürütebilecek. "En iyi gayret aracılığı" olarak adlandırılan sınıfta ise, sınırlı saklama hizmeti ve portföy yöneticiliği hizmeti verilebilecek. "Emir iletimine aracılık" sınıfı ise, sadece emir iletimi ve danışmanlık yapabilecek.
Yeni sınıflandırma hayata geçerse, yatırım kuruluşlarının her bir faaliyet için ayrı ayrı yetki belgesi başvurusu yapması gerekmeyecek ve kuruluşların üç sınıftan birisi için SPK'ya başvurması yeterli olacak.
Sektör temsilcileri de buna olumlu yaklaşırsa ve bu tebliğ tasarı hayata geçebilirse sanırım birçok sorun çözülebilecek..Tabi ki detayları bilmiyoruz….
Bu arada sadece aracı kuruluşları değil müşterileri de sınıflandırma yaptığını görüyoruz..
SPK, aracı kuruluşların müşterini bilgi düzeyine göre "genel" veya "profesyönel" olarak sınıflandırmasını ve bu sınıflandırmaya göre yatırım tavsiyesi vermelerini isteyecek.Eski bir çalışan olarak bu madde gerçekten önem taşıyor..
Çünkü 2001 krizi sonrası çalışanlarda müşterilerde piyasalara küstü.İşlerinde büyük başarılar etmiş profesyoneller yerine yeni mezun çok fazla tecrübe kazanamadan müşteri ile tanıştırılmıştır…piyasalara yeni iştirak etmiş olanlarla yıllarsa piyasalarda mesai yapmış müşteriler içinde geçerli bu…
Bu tebliğin bir diğer konusu ise yatırım kuruluşlarını teminat yükünden kurtarmayı amaçlaması….Taslağa göre SPK, aracı kurumlardan sürekli olarak teminat talep etme uygulamasına son verecek. Eğer tebliğ uygulamaya girerse asgari öz bsermaye yükümlülüklerini yerine getiren aracı kurumların teminatları 1 ay içerisinde serbest bırakılacak.
Bu yeni tebliğ tasarı sektör temsilcileri tarafından nasıl algılanacak bilmiyorum ama, yeni düzenlemeler özellikle not artırımı beklenen ülkemizde büyük önem taşıyor…
Tabiki bir diğer önemli soru,eğer Türkiye Yatırım yapılabilir düzeyine gelirse (kredi derecenlendirme kuruluşları tarafından resmi olarak ) Türk sermaye piyasaları buna hazır olacak mı?
Kalın sağlıcakla ..
Günün sözü: Kelimelerin gücünü anlamadan, insanların gücünü anlayamazsın. (Confucius)