Artık internetin olduğu ülkelerde sosyal medya ile gündem belirlenirken bu alan ticari ve reklam işlerinin yanında birey, aile ve toplumu dönüştürme gibi bir görev de üstleniyor. Bu konuda özellikle ülkemiz gençliğini bekleyen bir tehlike söz konusu. Bu konuda Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkan'ı Sayın Abdullah Çiftçi'yi köşemize konuk ederek olayın önemini bir nebze de olsa sizlere fark ettirmeye çalışacağız.
- Sosyal medyanın tüm dünyada hızla yaygınlaşmasının amacı nedir?
Sosyal medya, kendiliğinden gelişen teknolojik yeniliklerden öte 21'inci yüzyıl dünyasına yönelik tasarlanan fikirlerin hayata geçmesi için üretilen bir “platform/projedir”. Sosyal medya dünyanın asayiş bilgi merkezidir. İnternet kullanan ülkelerin her şehrinde, her ilçesinde ve her evindeki gündem sosyal medya ile yönetilebilir. Sosyal medyanın ticari, reklam, teknik yönlerini konuşuyoruz ama çocuk, genç, birey, aile, toplum üzerindeki sosyolojik dönüştürme etkisi üzerinde henüz fazla durmuyoruz. Dünya 21'inci yüzyıla bilim/teknoloji merkezli üretilen yeni kavramlarla giriyor. 20'nci yüzyılda Kapitalizm-Kominizm eksenli fikirlerle oyalanan modern dünya insanı, 21'inci yüzyılda yapay zekâ eksenli Singularity ve Transhümanizm kavramları ile formatlanıyor.
- Sosyal medyanın gençler üzerinde etkisi konusunda ne söyleyeceksiniz?
Sosyal medyayı gençler üzerinden tanımlarsak, sosyal medya dünyanın en büyük “eğitim kampıdır”. Tüm dünya gençlerinin beyni/ruhu sosyal medyada bilinçaltı mesajlar içeren müzikler, kısa filmler, bilgisayar oyunları, siber ajanlık faaliyetleri ile yeniden formatlanıyor. Sosyal medya ile ruhu formatlanan gençlerin “aklı gözündedir”. Bu nedenle sosyal medyanın dili grafik ve sembollere dayanır. Uzun analizler değil, kısa ve birbirinden bağımsız eğlendirici sloganlarla avunan, gerçeklikten kopmuş “sanal gençlerin” yetişmesi isteniyor.
Türkiye’de normalde ailesinden, akrabalarından, okuldan etkilenerek dünya görüşünü oluşturan gençler, artık sosyal medyadan etkilenerek dünya görüşünü oluşturuyor. Sosyal medya ile gençlere 21'inci yüzyıl için, çevre, ekoloji, cinsiyetsiz (nötr insan), LGBT, hak, eşitlik, Doğrudan Demokrasi gibi değerli içeren yeni bir ideoloji aşılanıyor. Gençler, kendi ülkelerinin Milli, Manevi değerleri ve Kültürel özellikleri ile değil bu yenidünyanın ideolojik gözlüğü ile hayata bakıyor. Bu nedenle Türkiye’nin gençlerini birileri planlı bir şekilde, toprağından, ülkesinden, milli/manevi değerlerinden kopartıp başka bir dünyaya entegre ediyor. Bu yeni dünyada doğru ile yanlış, sahte ile gerçeğin bir önemi de yok. Algılarla yönetilebilir insan modeli söz konusu.
- 21'inci yüzyıl dünyası ile 20'nci yüzyıl dünyası arasında fikri değişimler, yeni kavramlar neler?
21'inci yüzyıl fikrinin ana amacı; beyin kontrol, genetik kontrol ve biyometrik çipler ile “insanı kontrol” edip “köleleştirmeye” dayanıyor. Kapitalizm sonrası Küresel dünyada, tüm dünya kültürleri, değerleri, inançlarına format atılıp yeni dünya değerleri inşa ediliyor.
20'nci yüzyıl dünyasında, Adam Smith-Kapitalizm, Marx (Hocası Haham Moses Hess)-Komünizm, Darwin-Evrim Teorisi, Freud-Psikanaliz görüşleri ile dünya insanına, Allah tarafından bildirilenlerin yerine “ateizm” merkezli bir format atıldı. 21'inci yüzyılda ise Küreselci George Soros ile “Doğrudan Demokrasi”, Gelecek bilimcisi Ray Kurzweil ile “ölümsüzlüğü yakalamak isteyen” Singularity, “Öz Yönetim” fikrinin sahibi Murray Boockhin’in “herkes kendini yönetsin” sloganı ile “yönetimsizlik”, sivil itaatsizlik ile de kaotik kitle hareketleri gündemde. 20'nci yüzyılda modern insanın ruh dünyasını şekillendirenler Yahudi düşünürler idi, 21'inci yüzyılda da yine Yahudi düşünürlerin fikirleri ile yeni bir dünya kuruluyor. 21'inci yüzyılın yeni dini olarak Transhümanizm dünya gençlerine dayatılıyor.
Transhümanizm, bilinen hümanizm kavramının bir sonraki aşaması. Hümanizm, sosyal bilimlerle, Allah’ı tanımadan insana yol ararken, Transhümanizm’da yeni bir “insan yaratma/Tanrıcılık” iddiası ile, Lokman Hekim’in ölümsüzlük iksirini bulma peşinde. Transhümanizm tüm bilim dalları ve teknoloji ile insana ve Evrene yeni bir izah, kavramlara yeni anlamlar yükleme çabasında. Din dışı kavram olarak tanımlanan Transhümanizmin kaynağı aslında Eski Ahit/Tevrat’ta olan “Başlangıçta dünyadaki bütün insanlar aynı dili konuşur, aynı sözleri kullanırlardı” ifadesine dayanır.
Bilim/teknoloji gelişme sürecini birileri “tek dünya devleti projesi” için; tek dünya, dili, dini, değerleri, Bitcoin benzeri tek dünya Sanal para birimi” vs oluşturma için yönetiyor. Dünya çocukları bu sözde yeni dine sosyal medya ile hazırlanıyor. Bu nedenle gençlerimizi internete bağlamak kadar, eğitmek ve internet içeriği üretmek önemli.
Bu konuyu zaman zaman gündemimizde tutarak sosyal medya alanında gençlerin bilinçli yetişmesi adına eğitimde neler yapılabilir ilerleyen yazılarımızda ele almaya devam edeceğiz.