Osman Sınav’ın yeni filmi Uzun Hikaye, yetenekli bir oyuncunun müjdesini de veriyor. Filmin başrolündeki 25 yaşındaki Damla Sönmez, yeteneğiyle göz dolduruyor. Sorbonne Üniversitesi’nde tiyatro eğitimi alan oyuncu, filmde 70’li yıllarda yaşayan genç bir kızı canlandırıyor.
-Filmin senaryosunda sizi en çok ne etkiledi?
Dönem hikayelerini seviyorum. Bu, hem dönem hem de sıcak bir kasaba hikayesi. Senaryoyu okuduğum ilk andan itibaren çok sürükleyici, çok keyifli geldi.
-Film uzun bir dönemi anlatıyor. Bir dizi havası da var.
Bu tarzda birçok film yaplıyor. Bizim filmin senaryosunun tek bir konusu var ama o konu içinde bütün karakterlerin hikayesi de ayrıca yer alıyor. Zaten kadro çok güçlü oldu. En küçük karakter bile çok temiz oynanması gereken karakterlerdi.
-Film bir roman uyarlaması. Romanın tadını yakalamak sinemada çok büyük bir sorumluluk gerektirir. Bu bir risk değil miydi?
Osman Sınav ilk görüştüğümüzde romanı da okumam için verdi. Mustafa Kutlu romanı o kadar sinematografik şekilde yazmış ki Osman Hoca’nın ustalığıyla da birleşince beni korkutmadı.
-Filmin toplumsal ve siyasi eleştirileri de var. Günümüze de çok denk düşüyor
Hangi dönemde, hangi iktidar veya muhalefet olursa olsun böyle durumlar oluyor. Filmin siyasi olarak söylediği en önemli şey ahlak. Herhangi bir görüştense bahsettiği ahlaki değerler, dürüstlük ve insana verilen önem her dönemi ilgilendiren şeyler. O yüzden daha çok bunlarla örtüşmesini isterdim.
-Filmin merkezinde Kenan İmirzalioğlu ve onun baba-oğul ilişkisi var. Filmi katmanlaştıran şey ise onların etrafındaki kadın hikayeleri. Bu durum onların tadını ortaya çıkartıyor. Tam burada siz rolünüzü nasıl okudunuz?
Ayla, bir kasabada savcının kızı.1978-79 yılları, kadınların kendisine sahip çıktığı bir dönem ve Ayla da öyle bir karakter. Yine de ailesinin sözünü dinleyip dikiş kursuna gidiyor, son derece saygılı bir kız ama bir yandan da eğitimle ilgili hayalleri var. Sanki zaman ilerledikçe baskı artıyor, o çok üzücü.
-Osman Sınav yönetiyor. Kenan İmirzalioğlu var, Tuğçe Kazaz da oynuyor. Çok güzel bir kadro. Çalışma ortamınız nasıldı?
Biz üç ayrı öyküyü, üç ayrı kasabada çektik. Cast çok kalabalıktı ama benim sadece bir kısmıyla sahnem vardı. Osman Hoca bizi setimizin olmadığı yerlere bile çağırdı. Bursa’da setim yoktu ama oraya gitmemizi istedi. Sette birliğe çok inanan bir yönetmen ve enerjinin de oradan çıktığını düşünüyor. Ne görmek istediğini çok iyi biliyor ve sizi oraya da çok net yönlendiriyor. Benim sahnelerim Mahir Günşiray’laydı. Onunla ilk kez oynadım ve onun kızını oynamak çok zevkliydi. Yaşça büyük olan kısım çok eğitici, kendi akranlarımla olan kısım da çok eğlenceliydi.
Bornova Bornova ile 2009 yılında Altın Portakal’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü alan Damla Sönmez, şimdiye kadar Kampuste Çıplak Ayaklar, Mahpeyker Kösem Sultan, Çakal, Kurtuluş Son Durak’ta rol aldı.