Şu günlerde sonbahar hasatları tezgahlara yayılmaya başladı. Kimi meyve sebze sadece sonbahara ait yani mevsimi kısa, kimisiyse ilkbahara kadar devam edecek. Hünnap tam sonbahar meyvesi. İlginç bir meyve. Parlak, yeşil kahverengi kabuğuyla içi kof ve kuru hissi veren belki de sadece bu nedenle bazılarının tatmayı bile düşünmediği bir meyve. Tadı biraz elmayı bile andırıyor. Lezzeti göreceli ama bence çok güzel. Asya’dan, Afrika’ya geniş bir coğrafyada hüküm sürüyor, bolca yetiştirilip tüketiliyor.
Şu sıralar her gün gözüme alışveriş yaparken takılıyor. Anavatanının Suriye mi yoksa Çin mi olduğu konusunda tartışmalar, rivayetler bulunmakta. Güney Anadolu’da zaten bolca yetişiyor. Araplar kurutulmuş olarak çerez niyetine tüketiyor. Hatta yabanisinin şifa kaynağı olduğu, hastalıkların seyrini olumlu yöne değiştirdiği, eklem ağrısından gribe, kansızlıktan, gaz problemine kadar bir çok rahatsızlığa iyi geldiği iddia edilmekte. Şeker hastalarının da yiyebileceği söyleniyor. Gerçi bunu doktorunuzla bir konuşun, bana bol şekerli bir meyve gibi geliyor. Ama muz yiyemediği için potasyum alamayanlara ciddi bir potasyum kaynağı alternatifi.
Peki hünnabı aldık, çerez gibi bir iki yedik ya sonra? Sonrası tabii ki mutfağında fark oluşturmak isteyenlere. Bomonti Kiva’da dolması bile yapılıyor. Restoranın şefi Deniz Şahin, alıç, hünnap, rezene gibi Anadolu topraklarına yüzlerce yıl önce kök salmış sebzeleri hatırlatmayı çok önemsiyor ve menüye dahil ediyor. Merak edenler tam da mevsimiyken deneyebilir. O minicik sebzeleri tek tek doldurmak cidden büyük sabır, yapanların eline sağlık. Bense zeytinyağlı sıra dışı bir yemek ve basit bir salata denedim. Gayet başarılı oldu. Deneyeceklere şimdiden afiyetle!
Firikli hünnap
- 200 gr hünnap
- 5-6 adet taze soğan
- Yarım su bardağı firik bulguru
- Yarım su bardağı arpa şehriye
- 200 gr shitake mantarı
- 1 yemek kaşığı krema
- Bolca biberiye, zeytinyağı, tuz ve karabiber üzeri için parmesan peyniri ve yeşillik.
Hünnabı soymadan şerit olarak dilimleyin. Ortasındaki çekirdeği unutmayın, çıkarıp atın. Biberiyeyi kıyın. Mantarı temizleyin büyükleri ikiye kesin küçükleri bütün olarak bırakın. Soğanı dilimleyin. Bir tavaya yağı koyup mantarları atın. Biraz çevirip soğanı ekleyin ve hünnabı koyup hafifçe karıştırın. Biberiye, firik bulguru ve şehriyeyi ekleyin tuzunu ve karabiberini serpip 1,5 su bardağı su ve kremayı ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dk pişirin ve ocaktan alın. Kapağını açmadan 5 dk dinlendirin, daha sonra karıştırıp üzerine arzu ederseniz parmesan rendesi serpip yeşilliklerle birlikte servis yapın.
Hünnap salatası
- 100 gr hünnap
- 200 gr akdeniz yeşilliği n Kavrulmuş fındık kırıkları
- 30 gr rokfor peyniri veya Erzincan tulumu
Sos için;
1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı su, yeteri kadar zeytinyağı, susam ve 2 adet mandalina kabuğu rendesi, az miktar tuz
Sos malzemesini bir kapta karıştırıp incecik dilimlenmiş hünnabı ekleyin, buzdolabına koyup 20dk marine edin. Yeşillikleri yıkayıp elinizle parçalayın. Hünnaplı sosu ve fındık kırıklarını ekleyip karıştırın üzerine elinizle ufaladığınız peyniri de ekleyip kızarmış ekmekle birlikte servis yapın.
Yazarımız Aydan Üstkanat’a ödül!
Konya Ateşbaz-ı veli Aşçı Dede ödüllerinin yedincisi, 30 Eylül akşamı verildi. Un hakkında olumsuz söylemlerin olduğu günümüzde, kadim dostumuz buğdaya karşı yapılan haksızlığa karşı UN Tarihi/Tarifi kitabını yazan yazarımız Aydan Üstkanat En İyi Araştırma ve İnceleme Kitap Ödülü’ne layık görüldü. Star Gazetesi’nde 10 yıldır sürdürdüğü gazeteciliğin yanı sıra La Cuccina Italiana dergisinin başyazarlığını üstlenen Üstkanat 2014 yılında Gourmand tarafından Avrupa’nın En İyi Şef Yazarı seçildi. Gastronomi alanında engin bilgisi ile yedi yemek kitabı yazan Üstkanat, dünya kaynaklarının bilinçsizce tüketimine karşı olan ahlaklı tüketimin bayraktarlığını yapıyor. Aynı zamanda mevsiminde beslenmenin önemine her fırsatta değiniyor. Ödül töreninde ayrıca yılın şefe Mengen’de dört kuşaktır aşçılık yapan Aydın Demir layık görüldü, yılın restoranı Seraf seçildi. Türkiye genelindeki bölgelerin lezzet noktaları ise şöyle belirlendi: