Barramundi balığı somondan daha fazla omega 3 içeriyor. Türkiye’de yetişmeyen balığı internetten sipariş etmek mümkün.
Omega 3 denilince aklımıza ilk olarak somon balığı geliyor. Son besin analizlerine göre Barramundi balığı somondan daha fazla omega 3 içiyor. Güney Asya ve Kuzey Avustralya açıklarında yaşayan bu balığın en önemli özelliği lezzetli beyaz etinin düşük kalori ancak yüksek yağ asidi içermesi. Levrek ailesinden olan ve ağırlığı yaklaşık 6-18 kg arasında değişen Barramundi kaliteli hayvansal kaynaklı protein, A, D ve B grubu vitaminlerinden zengin, bol demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko ve selenyum da içeren bu balık cinsi dünya balık piyasasında hızla trend sağlıklı yiyecekler arasında yerini almaya başladı.
Kolesterol ve toksik madde oranı düşük
Barramundi balığının 100 gramında 137 kalori ve 600-800 mg kadar omega 3 var. Amerikan Kalp Birliği haftada 2 kere muhakkak balık yemeyi öneriyor ve omega 3 fazla içeren yiyecekleri hem kalp sağlığı hem de kan basıncını azaltmak için tercih edilmesinin sağlığa faydalarının altını çiziyor. Bu nedenle somon gibi yüksek omega 3 içeren Barramundi balığı da önemli bir konuma geliyor. Ayrıca 100 gramında 76 mg gibi çok az kolesterol bulunması da sağlık otoriteleri açısından önerilen değerli balıklardan biri olmasını sağlıyor. Diğer balıklara göre Barramundi balığında toksik maddeler olan (civa, kurşun vb) ağır metalleri içermiyor olması da önemli.
Türkiye’de somon ve sardalya var
Hamilelikte omega 3 yağ asidinden bol yiyen annelerin bebeklerinin beyin gelişim evreleri daha sağlıklı oluyor. Ayrıca Asya’da artiritli hastalara her gün Barramundi balığı ızgara yapılarak bol lahana salatası ile tükettirilmiş ve 1 ay sonra artirite bağlı ağrılarının azaldığı gözlemlenmiştir. Türkiye’de bu balığı bulamasanız bile internetten sipariş verebilirsiniz. Türkiye’de omega 3 içeriği yüksek olan sardalya balığını buğulama veya ızgara olarak bolca yediğinizde Barramundi ya da somona ihtiyaç duymayabilirsiniz.