Fark etmeden şişmanlamaya ve diyete rağmen kilo verememenizin en önemli nedenlerinden biri besinlerdeki gizli şeker. Az kalorili bilinen bazı yiyecek ve içecekler yüksek oranda şeker içeriyor.
Uluslararası Obezite ve Metabolizma Uzmanları son 5 yılda gizli şeker içeren yiyecek ve içecek tüketiminin yüzde 30 oranında arttığını bildiriyor. İngiltere’den Liverpool Üniversitesi Halk Sağlığı uzmanları şekeri sigara kadar tehlikeli bir madde olarak tanımlaması ile birlikte; İngiltere’nin yeni sağlık politikasında direk olarak şeker içeren yiyeceklerin tüketiminin sıfırlanması yönünde atılımların başladığını belirtiyor.
Gazoz içmeyerek 7 kilo verdi
Şişmanlığın gelişiminde besin endüstrisindeki şekerli yiyeceklerin sık tüketilmesinin büyük payı olduğu kanıtlandı. Genetik faktörlerin değiştirilmesi şu an için mümkün olmasa da özellikle çevresel faktörlerin ve alışkanlıkların değiştirilmesine yönelik farklı stratejiler geliştirilmesi önemli. Araştırmalar şekerli yiyecek tüketen şişmanların beslenmelerinde sadece yüzde 30 kadar şeker yemede azaltma yaptıklarında en az 200-300 kalori daha alarak kilo almanın önüne geçilebileceğini gösteriyor. İngiltere Besin ve İçecek Federasyonu, her gün en az 3 kutu şekerli içecek içen ergen kızların beslenmelerinde bu şekerli içecek yerine maden suyu ile değiştirerek 3 ay gibi kısa bir zamanda ortalama 6-7 kg verdiklerini rapor etti.
İnsülin direncini etkileyen besinler
Genel olarak beslenme alışkanlığında şekeri çıkartmak ve fiziksel aktivitede yapılacak köklü değişiklikler şişmanlığın önlenmesi de, tedavisi de mümkün uzun yıllar kalıcı şekilde etkili olmaktadır. Saf şeker kaynakları olarak; çay şekeri, şekerlemeler, pasta, kekler, kurabiye, hazır kek-bisküvi, puding ve gofretler, meyveli şekerli hazır yoğurt, beyaz ekmek, pirinç, gazlı-şekerli tüm içecekler, sade galeta-grissini-etimek cinsi unlu mamüller, hamur tatlıları ve kakao oranı düşük çikolatalardır.