Milli Eğitim Bakanlığı, çocukları okullarına taşıyan servis araçlarının yaptığı kazaların önüne geçmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bir lastik firması da aynı hedef için “İyi Dersler Şoför Amca” adlı bir proje başlattı.
Yaz tatilini ortasından devireli çok oldu. Bizim evde ödevleri tamamlama telaşı aldı yürüdü. İki ödev isyankarı söylene söylene çeviriyor sayfaları. Sanırım okula hazırlık telaşı azar azar başlamıştır öğrencisi olan evlerde. Bazı yerlerde ise hazırlıklar bambaşka boyutlarda. Hele de gittiği okul, kilometrelerce uzakta olan, taşımalı sistemle eğitim gören çocukların evlerinde. Onları kimi zaman 135 km’ye varan uzaklıktaki okullarına taşıyan şoför amcaları da yeni bir ders yılına hazırlanıyor. Bazen ana haber bültenlerinde taşımalı sistemle öğrenci götüren araçların iç acıtan kaza haberleri duyuyoruz ya, bu olayların önüne geçilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı çeşitli çalışmalar yapıyor. Elbette diğer resmi kurumların da desteğiyle. Michelin de “İyi Dersler Şoför Amca” adını verdiği kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle çocukların güven içinde okuluna ve evine gidip gelmesi için çaba sarf ediyor. Michelin Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Banu Efe’ye ilk sorum niye böyle bir proje üzerine çalıştıkları oluyor:
SÜRÜCÜ ROL MODEL OLUYOR
“Biz Michelin olarak trafik güvenliğine önem veren projelerde yer alıyoruz. Bu projeler ülkeye göre değişiyor. Örneğin İtalya’da çocuklar okula daha çok bisikletle gidip geldikleri için orada gerçekleştirilen projeler de güvenli bisiklet sürüşü, kask gibi konular üzerine. Oysa Türkiye’de durum farklı. ‘Ne yapabiliriz?’ diye düşünürken taşımalı sistem üzerinde durmaya karar verdik. Çünkü çocukların okul ve ev arasında, servislerde geçirdikleri süre çok fazla. Bu nedenle servis şoförleri onlar için rol model olabiliyor.”
Şoförlerin hem trafikte güvenliği sağlaması hem de davranışları ile örnek olması gereğinde yol açıkarak 2011’de projeye başlamışlar. O tarihten bu yana da her yıl belirlenen 10 ilde şoförlere eğitim veriyorlar. ‘İyi Dersler Şoför Amca’ Projesi, yeni paydaş yapısıyla Michelin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile birlikte sürdürülüyor. Pek çok ilde yüzlerce sürücüyle görüşmeler yapılmış ve akademisyenler program hazırlamış. Buna göre trafikte güvenlik, ilkyardım ve iletişim-davranış ana başlıklarıyla şoförlere eğitim verilmesine karar verilmiş. Efe, kimi zaman şoförlerin “direnç” gösterdiğini ancak eğitimlerin ardından çok olumlu geribildirimler aldıklarını anlatırken “İletişim konulu eğitimlerde onlara ‘Çocuklar günün büyük kısmını sizinle geçiriyor. Onlara rol model oluyorsunuz. Bu nedenle isim takmayın. El şakaları yapmayın’ diyoruz. Bazen haksızlığa uğradıklarını düşünüp defansif olabiliyorlar. ‘Çocuklar da arabada uslu durmuyor’ gibi şeyler söylenince bu kez çocuklara yönelik eğitim vermeye de karar verdik” diyor. Projeyle geçen dönem Balıkesir, Edirne, Gaziantep, Isparta, Karabük, Kars, Malatya, Muğla, Nevşehir ve Trabzon’da 6 bini aşkın servis şoförü ile 4 bin 500’e yakın öğrenciye ulaşılmış. Yeni ders yılıyla birlikte de Samsun, Manisa, Kahramanmaraş, Mersin, Bursa, Ankara, Erzurum, Kastamonu, Sivas ve Tekirdağ’a gidileceğini anlatan Efe, ihtiyaç olduğu sürece projeyi sürdüreceklerini belirtiyor. İyi haber, değil mi?
ANNENİN AJANDASI
ANNE BABALARA GİRİŞ ÜCRETSİZ
Trump Alışveriş Merkezi’nde yer alan çocuk şehri KidzMondo, ağustos ayına özel bir kampanya düzenliyor. Ay boyunca KidzMondo gişelerinden yapılan bilet alımlarında, her çocuk için bir yetişkin ücretsiz giriş hakkına sahip. 40’tan fazla meslek ünitesinin yer aldığı mekanda çocuklar her mesleği deneyimleyerek öğreniyor.
ISLAT, YAPIŞTIR, OYNA
Oyun, çocukların insan ilişkilerini, öğrenmelerini, duygusal ve sosyal gelişimini, zihin ve dil yapısını etkiliyor. Edu Play’in 3 yaş ve üzeri çocuklar için hazırlamış olduğu patates nişastasından üretilen “Islat, Yapıştır, Oyna” Edu Tip modelleri, çocukların hayallerini 3 boyutlu hale çeviriyor. Ayrıca ürünlerin yenilmesi halinde çocuğa zararı olmadığı belirtiliyor.