Nerede bu darbenin siyasi ayağı?.. 15 Temmuz darbe ve işgal girişimi için hep söyleniyor ya.. Ya da soruluyor diyelim.. Eğer darbe gerçekleşmiş olsaydı, kimler öldürülmüş, kimler tutuklanmış kimler kalmış olacaktı?.. Bu soruya verilecek rasyonel yanıt aynı zamanda o ünlü sorunun cevabını da iyot gibi açığa çıkarmış olacak.."Kim bu darbenin siyasi ayağı?" sorusu.. Finans ayağı, uluslararası ayağı, medya ayağı, mülkiye, askeriye, adliye ayakları hep tamam bir siyasi ayağı yok.. Nerede bu siyasi ayak?.. Eğer 15 Temmuz’cular başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı ve Başbakan kim olacaktı?..
***
Geçmiş darbelerde izlenen yol belliydi.. Darbe sonrası kim teşneyse onun kapısı çalınırdı. Misal 27 Mayıs’ı belki İsmet İnönü yaptırmamıştı ama sonuçlarından ziyadesiyle istifade etti, değil mi?.. 12 Eylül’cüler darbe sonrası Turhan Feyzioğlu’nu çağırtıp yetki verdiğinde Feyzioğlu’nun da hiç bir şeyden haberi yoktu.. Kemal Cantürk’ü, Turgut Özal’ı, ‘Ben Başbakan oldum’ diye aradı.. 28 Şubat’ta ise asker açık açık hükümeti Mesut Yılmaz’a vermiş, darbenin ruhu sayılan MGK kararlarını da hayata geçirmesi için masasına koymuştu.. Yani her darbeden sonra bir işbirlikçi bulunuyordu geçmişte.. Peki 15 Temmuz’daki plan neydi?.. Evet Terör örgütü elebaşı Gülen’in, Humeyni gibi ülkeye dönmesi birinci koşuldu. Peki bu teröriste biat edip onun gölgesinde hükümet edecek olan kimdi?..
***
Gelin bakış açımızı değiştirelim biraz.. Sizce 15 Temmuz başarılmak üzere mi yoksa durdurulmak üzere mi planlanmıştı?.. Soruyu daha açık sorayım. Hangi gerizekalı servis, halkın sevdiği inandığı değer verdiği herkesi öldürüp başarıya ulaşabileceğine inanır?. Bu halk sevdiği herkesin öldüğü bir Türkiye’de yerine geçecek olan bir darbe işbirlikçisine saygı duyar mı zannediyorsunuz?. Demek ki, herkesin ölmemesi gerekiyordu. 16 Temmuz sabahı için, bir kişiyi "kurtarıcı" olarak tutması gerekiyordu darbeyi yapan gücün.. Bu ülkenin lideri şehid edilecekti.. Ve darbeciler tam orada duracaklardı. Öfkenin tavan yaptığı bir anda "O" çıkacak ve halka diyecekti ki; "liderimizi şehid ettiler bunun intikamını birlikte alacağız".. İşte bu çıkışla, darbecilere karşıymış gibi görünen ama arka kapıdan darbecilerin eline tutuşturduğu metni okuyan o "siyasi ayak" la tanışacaktık.. Bu darbe başarıya ulaştığında değil engellendiğinde görecektik bu kişinin kim olduğunu.. Birilerinin ilk günden beri seslendirdiği "kontrollü darbe" kavramının hikayesi de bu aslında. Fetöcüler bu darbenin kontrollü olduğunu söylemişler ama detay vermedikleri için konu tam anlaşılamamış.. İşte "kontrol" dedikleri kısım, tam da bu..
***
Peki ama kim bu "yeni" aktör.. Erdoğan’ı sevenlere, "ben onun mirasını sürdüreceğim, intikamını alacağım, hesabını soracağım" diyerek sahneye çıkacak olan kişi kim?.. Ve dahası asıl can yakacak olan soru şu; bu kişi darbe girişimi öncesi bu darbecilerle anlaşmış mıydı yoksa, "teşnedir nasıl olsa" diyerek ondan habersiz mi işlettiler takvimi?.. Bu sorunun cevabı verildiğinde pek çok gerçek de ortaya çıkacak.. Ben de merak ediyorum..