Özellikle ergenlik döneminde sık görülen cilt sorunu akne ile besin ilişkisi kanıtlandı. Son yapılan araştırmalarda yüksek glisemik indekse sahip gıdalar ve aşırı süt tüketenlerde sivilce probleminin sık görüldüğü ortaya çıktı.
Her yaşta görülebilen bir deri hastalığı olan akneler, yüzde 90 oranla en sık adölesan çağda çıkıyor. Araştırmalar, adölesanlardaki akne rahatsızlığının, yüzde 62-72 oranında besinlerden kaynaklandığını gösteriyor. Aslında 1970 - 1995 yılları arasında yapılan birçok araştırma aknenin daha çok genetik ya da hormonsal problemlerden kaynaklandığı yönünde sonuçlar vermiştir. 2000’li yıllar aknenin endokrin faktörlere bağlı geliştiği ve diyetin hastalık yapma üzerindeki mekanizmalarının ilişkilendirdiği bir süreç oldu.
Akne cilt altı yağ bezlerinden salgılanan sebum adlı maddenin üretimi sonucu deri altına hapsolup orada kızarık bir yara çıkıntısı yapan hastalık olarak tanımlandı.
Hormonları tetikliyor
Akneye seks hormonu bağlayıcı globulin ve insülin, büyüme faktörü 1 adlı hormonların etkilerinin neden olduğu da tespit edilmiştir. Bunun üzerine bu hormonların üretiminin artmasını sağlayan besinsel faktörler de birer birer açığa çıkmıştır. Özellikle yüksek glisemik indekse sahip yiyeceklerin tüketilmesi akneyi tetiklerken, fazla yağlı yiyeceklerin yenmesi akne oluşumunu artırır.
2009 yıllında yapılan bir araştırmada aşırı süt içenlerde de aknenin sık oluştuğu bildirildi.
Az yağlı beslenmek koruyucu faktör
Araştırmalar sütün, içeriğindeki; hormonlar, biyoaktif moleküller, androjen, progesteron ve insülin büyüme faktörü 1 gibi akneyi tetikleyen besin bileşenlerinden dolayı hastalığı tetiklediğini öne sürüyor. 2012’de yayınlanan makalelerde ise aknenin; kızlarda adet görme yaşı, kız erkeklerde ergenliğe girme yaşı, çevresel ve diyet etmenlerinin birbiri ile bağlantılı hastalık etmeni oluşturduğu belirtiliyor. Yine de akneyi önlemek için glisemik indeksi düşük, az yağlı ve yeterli derecede süt tüketiminin diyetsel faktörleri kontrol altına alınarak tıbbı tedavilerin yapılmasının altı çiziliyor.