Vücudun enerji metabolizmasını düzenleyen kortizol hormonunun aşırı salgılanması fazla kilolara davetiye çıkarıyor. Kortizol hormonundaki dengesizlik bağışıklık sisteminde güçsüzlük ve yağlanmayla belirti veriyor.
Kortizol, böbreğin adrenal bezlerinden salgılanan ve kolesterolden üretilen bir hormon. Kortizonun sabah uyandığınızda, stresli olduğunuzda ve egzersiz sırasında salgılanıyor. Bu hormonun başlıca görevi vücudun enerji metabolizmasını düzelemek. Eğer kronik olarak kanda kortizol yüksekliği varsa; kilo alımı artabilir, bağışıklık sistemini bozulabilir ve kronik hastalıklara zemin oluşturacak riskler ortaya çıkabilir. Stres altında yükselen kortizol, vücudun proten kaynaklarından karaciğerde glikoz üretimini arttırarak sürekli olarak kan şekerinin yüksek seyretmesine neden olabiliyor. Bu durumda insüline karşı direnç gelişerek diyabet hastalığına neden olacak hormonsal bozukluklar başgösteriyor.
Sık nezle ve grip olanlar risk grubunda
Vücutta kortizol yükselmesi ile kilo alımı bir gerçektir. Kortizol kanda yükseldiğinde kan yağları olan trigliseritlerin karın ve bel bölgesine yerleşmesine yardımcı olan mekanizmaların çalışmasını sağlar. Kortizol yüksekliği ile giden kişilerde iştah mekanizması da bozulur, yüksek kalorili yiyeceklere eğilim ile yeme dürtüsü normalden farklıdır. İngiltere Tıp Birliği’nin raporlarında, kanda kortizol yüksekliği tespit edilenlerin beyinde hipotalamus bölgesindeki iştah resptörlerinin algısında bozukluk olduğunu, fazla yemeyi tetikleyerek aşırı kilo alımını sağladığı bildirildi. Kanda kortizol hormonunun artması bağışıklık sistemini baskılamakta, sık soğuk algınlığı ve alerji riskini arttırmaktadır.