İki günde tükettiğiniz yemeği bir öğünde yediğiniz oluyor mu? Psikiyatride ‘tepkisel aşırı yeme bozukluğu’ olarak da tanımlanan ‘tıkınırcasına yeme sendromu’ obezitenin en güçlü silahı.
Son yıllarda aşırı şişman kişilerde normal olmayan yeme bozukluklarından tıkınırcasına yemek yeme sorunu olduğu kanıtlandı. Bilim adamlarına göre aşırı yemek yeme ile tıkınırcasına yemek yeme arasında ince bir fark var. Şişmanlık bir yemek yeme bozukluğudur. Ancak tıkınırcasına yemek yeme sendromu, aşırı şişmanlarda haftada en az 2 kere ortaya çıkan özel bir durum olarak göze çarpar. Tıkınırcasına yemek yeme, düzensiz yeme, fazla yeme, öğünlerde fazla yemeden çok ayrı bir durumdur. Sendromu tanımlayacak olursak; hasta belirli bir zaman diliminde çoğu kişinin yiyebileceğinden belirgin olarak daha fazla miktarda yer. Bu eylem şuur kaybı ile yemek anlamına gelir. Araştırmalar, kilo verme tedavileri için mücadele eden kişilerin genelinde tıkınırcasına yemek yeme sendromunun gizli bir şekilde olduğunu bildiriyor. İngiltere Diyetetik Akademisi, aşırı şişmanların zayıflama mücadelesine başlamadan önce aldıkları kilolardan büyük bir kısmının bu tıkınırcasına yemek yeme durumundan oluştuğu görüşünü savunuyor.
Obezitede başrolde
Amerikan Diyetetik Akademisi de aşırı şişmanların değerlendirilmeleri yapıldığında yüzde 50’sinde tıkınırcasına yemek yeme durumunun olduğunu belirtmektedir. Kilo problemi olmayan ancak psikolojik nedenlerden dolayı haftada 1 kere tıkınırcasına yemek yeme ile kendilerini rahatlattıklarını söyleyen kadınların 1 yıl içerisinde en az 5 kilo aldıkları gözlemlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler, tıkınırcasına yemek yeme durumu tedavi edilmez ise durdurulamayan kilo alımının da beklenen bir sonuç olduğunu göstermektedir.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
-Yeme normalden çok hızlıdır. -Fiziksel olarak açlık hissedilmediği halde normalden çok fazla yeme, büyük porsiyonlarla kendini gösterir. -Midede rahatsızlık ve yemek borusuna besin gelmesi olmasına rağmen yemeğe devam edilir. -Tıkınırcasına yeme sonrası kendinden iğrenme, depresyon ve ağır suçluluk duygusu hissedilir. -Bu tıkınırcasına yeme ayda en az 2 kere oluşur. -Yemek yerken tıkınma dürtüsü ile şuursuzca besinler yenir.