Sigara dumanından uzaklaşınca yiyeceklerin tat ve kokusu daha iyi hissedilir. Sigarayı bırakan kişi tütünden aldığı damak zevkini yiyeceklerden almaya yönelir. Sigara iştahı kapar. Sigara bırakılınca iştah açılır. Tiryaki için sigara yemeğin bitiş sinyalidir. Birey sigarayı bırakınca yemeğini ne zaman bitireceğini tam bilemez. Eskiye oranla daha fazla yiyecek tüketir. Davetler, iş yemekleri, aile toplantıları gibi sosyal durumlarda sigara içen kişi yemeği bitince, sofrada sigara içerek vakit geçirir. Aynı kişi sigarayı bırakınca yemek sonrası masada nasıl zaman geçireceğini bilemez. Tatlı veya meşrubat gibi yüksek kalorili maddeleri tüketir. Sigara enerji tüketimini artırır. Sigara bırakılınca bazal metabolizma hızı düşer. Sigarayı bırakan birey kendi iç dünyasında büyük bir başarı gerçekleştirmiştir. Kişi bunun için kendisini ödüllendirmek ister, ancak mükâfat olarak yüksek miktarda kalori içeren tatlıları seçer. Sigaranın bırakılması sağlıksız beslenme alışkanlığını doğurabilir.
KİLO VERDİREN ÖNERİLER
Kilo artışı sigarayı bırakan birey için kısır döngü oluşturur. Kişi sigaraya tekrar başlayarak aldığı kiloları vereceğini hesaplar, ancak çoğunlukla evdeki hesap çarşıya uymaz ve uzun vadede net sonuç hem fazla kilolu hem de sigara bağımlısı bir kişi olur.
Önce zayıflayayım, sonra sigarayı bırakırım fikri yanlıştır. Kişi zayıflamak ve iştahını kesmek için sigara tüketimini artıracaktır. Kilo vermeyi başarıp, sigarayı bıraktığında ise sigara içme tutkusunu daha fazla yemek yiyerek veya atıştırarak bastıracak ve sonuçta tekrar kilo alacaktır.
Sigarayı bırakmak metabolizmamızı yavaşlattığından egzersiz yapmak normalden daha önemli hale gelir. Bunun için de düzenli olarak haftada 5 kez yarım saat yürümeniz çok faydalı olacaktır.
Kan şekerinizin düzenini bozmuş olan nikotinden dolayı şekerli yiyeceklere, çikolatalara yönelme isteği çok sık rastlanabilir. Kan şekeri dengeniz için esmer veya çok tahıllı ekmek grubundan tercih edin.
Salatalık, domates, roka, maydanoz, marul, renkli biberler ve benzeri enerjisi düşük yiyecekleri tüketin.
Aşırı kuruyemiş tüketimi yerine yağsız patlamış mısır patlaklarını deneyin.
Meyve, süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ile tüketin.
Şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
Antioksidan özellikli bitki çaylarına yönelin.
Uyanık olduğunuz her saat başı bir bardak su için.
C vitaminli besinler tüketin.