Fazla kilosu olan çoğu kişi şişkinlik, hazımsızlık, sindirim sorunlarından şikayetçi. Doğru besin programı ve mideyi rahatlatan özel ürünlerle kısa sürede çözülebiliyor.
Çoğu danışanımı zayıflamaya başlamadan önce değerlendirdiğimde gaz problemlerinden rahatsız olduklarını gözlemliyorum. Gaz bağırsak veya mide hastalıklarında belirgin gözlenen bir şikayet olmakla beraber hayat kalitesini de etkileyecek boyutta yiyeceklere bağlı olarak da gelişebilir. Bağırsaklarda her gün makul miktarda metan gazı, karbondioksit, hidrojen ve nitrojenden oluşan bir karışım hep oluşur. Dünyada birçok kişi de laktoz duyarlılığı, sinirsel kolit gibi hastalıklarda da gözlenen bu durum çoğu zaman uygun ilaç tedavisi ile çözümlenmeye çalışılır.
Antibiyotik tetikliyor
Belirgin bir hastalığınız yoksa; bazı taze sebze çeşitleri karnabahar, taze fasulye, bezelye, ıspanak, brokoli, lahana, soğan çeşitlerini yendikten sonra rahatsız edici boyutlara ulaşacak gaz şikayetleri gözlenebilir. Bunun için sebzeleri iyi pişirmek gaz yapıcı maddelerin azalmasına yardımcı olur. Bunun dışında portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler, kurubaklagilleri fazlaca yiyenlerde aşırı gaz üretimi kaçınılmaz hale gelir.
Ülserotif, kolit, Crohn hastalığı olanlarda da gaz şikâyeti fazladır. Kabızlık nedeniyle laksatif ve sık antibiyotik alanlarda da gaz şikâyetine sık rastlanır. Diğer taraftan süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz isimli maddeyi parçalayan bağırsak enzimi laktoz eksik ya da yetersiz ise sütlü gıdalar yendikten sonra gaz ve şişkinlik şikâyetine rastlanır. Eğer böyle bir probleminiz varsa beslenme planınızda lahana, turp, soğan, karnabahar, bezelye, mercimek, fasulye, kepekli tahıllar, kepekli ekmeklere daha az yer vermelisiniz. Meyveyi abartmamalı, laktoz içermeyen süt ürünleri kullanmalısınız. Yemeklerden sonra içilen nane çayının nane yağı içeren kapsül ve damlaların, probiyotik ürünlerin, sindirim enzimlerinin ve doğal karbonun da faydası olabilir. Eğer bu önlemlere rağmen şikâyetleriniz devam ediyorsa, bir doktordan yardım istemelisiniz.