Dünyadaki film festivalleri kıtadan kıtaya, ülkeden ülkeye bazı bakımlardan çeşitlilik ve renklilik arzediyor. Gerek kendi çevremizde, gerekse geniş coğrafyada farklı kimlikler ve aidiyetler altında birçok ulusal ve uluslararası film festivali düzenleniyor. Festival sezonlarının daha çok Sonbahar ve İlkbahar olmasına karşın, kimi festivaller de yörenin iklim şartlarına göre veya başka saiklerle Yazın yer alabiliyor. Yakın kültürel havzamızdan Saraybosna, Yakutsk ve Kazan festivalleri bunlardan birkaçı. Saraybosna Film Festivali’nin düzenleniş tarihleri 15-23 Ağustos, Uluslararası Yakutsk Film Festivali 20-24 Ağustos, Uluslararası Kazan Film Festivali ise 5-11 Eylül tarihleri arasında düzenlenmekte. Bu yıl 20’ncisi yapılacak olan Saraybosna Festivali, artık oturmuş bölümleri, yan faaliyetleri, film yapım destek programlarıyla profesyonelce bir organize olmuşluk görüntüsü veriyor. Bu sene sadece ikincisi düzenlenecek olan Yakutsk Film Festivali ise, kültürel akrabalığımıza rağmen çok uzaklarda, Sibirya’nın kuzeybatısında bulunan Yakutistan’da (Saha Cumhuriyeti olarak da anılıyor) yapılıyor ve yeni olmanın değişik heyecanlarını taşıyor. Geçen yıl daha çok iklim özelliklerini gözeterek tematik bir yaklaşım içinde, Kanada, İzlanda, Rusya ve Yakutistan’dan katılan kar beyazı yapımlarla uzun ve kısa metraj yarışma bölümleri, panorama, belgesel ve animasyon çalışmalarla butik bir festival yer almakta, Yakutsk’da.
Bu yıl onuncusu düzenlenecek olan Uluslararası Kazan Film Festivali, bizim açımızdan değişik hususiyetleriyle öne çıkıyor. Tataristan’ın başşehri Kazan, aynı zamanda 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti. Bu konsept kapsamında düzenlenmekte olan kültürel faaliyetlere Türkiye’den de Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ‘Türk Sinemasının 100. Yılı’na ithafen festival bünyesinde bir Türk sineması programı düzenliyor. Programda gösterilecek on seçme filmin yanısıra, Türkiye’den katılacak konuklar, kısa filmciler, afiş sergisiyle ve yapılacak panel, master class ve atölyelerle sinemamızın bir çıkartması burada yer alacak. Ayrıca Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri çerçevesinde düzenlediğimiz Uluslararası Turkuaz Sinema Günleri’nde başlattığımız Türkçe ve lehçelerinin konuşulduğu geniş coğrafyadan (ki Yakutistan da vardı) katılan sinemacılarla, daha önceden Türk Dünyası Sinema Günleri’ne dayanan işbirliğini prensipte daha ileriye götürme çabası Kazan’da da devam edecek. Festivalde Türk sinemasıyla ilgili paylaşılacak olan birikimin yanında, kısa filmcilerin yapacağı atölye Tatar ve diğer kısa film ilgilileri için kuşkusuz ilgi çekici olacaktır.
Uzun yıllar ihmal edilen ortak kültürel değerleri taşıdığımız geniş coğrafyayla ilintili sanatsal ilişkiler için sinema takdir edilir ki çok önemli bir işlev görmeye adaydır. Yüzümüzü genel itibariyle döndüğümüz Batı’nın yanında dünya kültürünün diğer renkleri de muhakkak ki genel kültür olgusunu ve dokusunu zenginleştirecek bir faktördür. Bu düşünsel yaklaşımdan hareketle, gerek kıtasal gerekse bölgesel bir tavır alış içinde İran, Hindistan, Çin, Pakistan, Japonya, Endonezya, Afrika ve Latin Amerika’da yapılan film çalışmaları belli ilkeler doğrultusunda genel dünya sineması algısı ve yerli yapımlar için de verimli ve yapıcı doneler sağlayacaklardır. Kurumsallaşmanın bir safhası olarak Boğaziçi Sinema Derneği’nin Ekim’de Polonya-Türk ilişkilerinin 600. yılı münasebetiyle Polonya’da yapılacak olan Türk Filmleri Haftası’nı takiben Kasım’da düzenleyeceği 2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde de aynı kavramlaştırmalar etrafında hem ‘Türk Sinemasının 100. Yılı’ hem de Türkuaz Sinema başlıkları altında çok altbaşlıklı etkinlikler seyirciyle buluşacak. Kısa filmciliğe verilecek kapsamlı desteğin yanısıra düzenlenecek gösterim, panel, söyleşi ve atölyelerle dünya kültürünün çoğul renkliliğiyle ünsiyet içinde iki haftaya yayılan bir sinema şöleni hayat bulacak.