Hollanda’nın Rotterdam kentinde, Hollanda Türkiye Kültür Vakfı tarafından ikinci kez düzenlenen Rode Tulp / Kırmızı Lale Film Festivali’ndeyim. Henüz işin çok başında, amatör ruhla, gönüllüler aracılığıyla düzenlenen bir etkinlik bu. Konuklar arasında yer alan belgesel yönetmeni Semra Güzel Korver’in isabetli tanımıyla “butik festival”. Ama Türkiye sinemasından, 16’sı kısa metrajlı 34 yeni filmin gösterildiği yarışmalı bir program yapmayı başardılar.
25 Mayıs akşamı Rotterdam’ın LantarenVenster kültür merkezinde düzenlenen açılış töreninde Yeşilçam’ın efsane starı Fatma Girik’e Yaşam Boyu Başarı Ödülü verildi. Fatma Girik güleryüzü, tatlı dili ve anılarıyla Kırmızı Lale’ye renk verdi. Onu kanlı canlı karşılarında görünce gözlerine inanamayan bazı hayranları zor sakinleşti.
Ustaya Saygı bölümünde “Bir Zamanlar Anadolu’da” ve “İklimler” adlı filmleri gösterilen Nuri Bilge Ceylan, Altın Palmiye kazandığı gecenin sabahında Hollanda’ya uçtu ve törene katıldı. “Were Denge Min / Sesime Gel” adlı filmi Kırmızı Lale ödülü için yarışan yönetmen Hüseyin Karabey de açılışa katılan konuklar arasındaydı.
Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Sadık Arslan, Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ve Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Enver Arslan’ın da katıldığı ve evsahipliği yaptığı açılış töreninin ardından Onur Ünlü’nün bol ödüllü filmi “Sen Aydınlatırsın Geceyi” gösterildi. Festival programındaki gösterimler 31 Mayıs Cumartesi akşamına dek LantarenVenster salonlarında devam edecek.
Nuri Bilge Ceylan, 27 Mayıs Salı günü LantarenVenster’de bir ustalık dersi verdi. Ceylan’ın ustalık dersinin kayıtları açıldığı gün dolmuştu! Hollanda’nın birçok şehrinden sinemasever Rotterdam’a sırf bu nedenle akın etti. Mehmet Eryılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı ve Ceylan’ın izleyicinin sorularını yanıtladığı bir söyleşi biçiminde gelişmesini tercih ettiği konuşmanın ardından “Bir Zamanlar Anadolu’da” gösterime sunuldu.
***
Başkanlığını Mehmet Emin Alkanlar’ın yaptığı Hollanda Türkiye Kültür Vakfı, iki ülke ve iki kültür arasında 400 yılı aşkın bir süredir devam eden ilişkilerin daha da sıkılaşması için kuruldu. Kırmızı Lale Film Festivali adını iki ülkenin de simgesi olan çiçekten alarak kültürel ortak paydaya vurgu yapıyor.
Yarışma jürisinin başkanlığını usta yönetmenimiz Tayfun Pirselimoğlu üstleniyor. Türkiye’den diğer jüri üyesi yazar ve kültür - sanat programları yapımcısı Yekta Kopan. Hollandalı jüri üyeleri ise film eleştirmeni Sasja Koetsier, film küratörü Bob Bleute ve fotoğraf sanatçısı Diana Blok. Türkiye’den benim, Hollanda’dan deneyimli meslektaşım Peter van Beuren’in bir Eleştirmenler Ödülü vereceği yarışmaya seçilen Türkiye yapımları şöyle sıralanıyor: “Cennetten Kovulmak” / Ferit Karahan, “Kusursuzlar” / Ramin Matin, “Kutsal Bir Gün” / Serdar Temizkan, “Sesime Gel” / Hüseyin Karabey, “Şarkı Söyleyen Kadınlar” / Reha Erdem.
Panorama bölümünde yer alan on film arasında Jüri Başkanı Tayfun Pirselimoğlu’nun yönettiği, başrol oyuncusu Ercan Kesal’ın da konuklar arasında yer aldığı “Ben O Değilim” hemen dikkat çekiyor. Son iki yılın en çok ödül kazanan, uluslararası festivallerde prömiyer yapan filmlerinden “Eve Dönüş - Sarıkamış 1915” / Alphan Eşeli, “Yozgat Blues” / Mahmut Fazıl Coşkun, “Mavi Dalga” / Zeynep Dadak & Merve Kayan, “Soğuk” / Uğur Yücel, “Daire” / Atıl İnaç göze çarpıyor. Batur Emin Akyel’in “Meddah” ve Erhan Kozan’ın “Halam Geldi” filmlerinin tamamladığı programda Türkiye’den Hollanda’ya misafir işçi gitmesinin 50. yıldönümü nedeniyle Yasemin Şamdereli’nin “Almanya’ya Hoşgeldiniz” filmi ve Semra Güzel Korver ile Ayla Karlı Tezgören’in yaptığı “Almanya’da Yarım Asır - Alamanya Alamanya” belgeseli de yer alıyor.