Sinema dünyasında kimi yeni faaliyetlere ve girişimlere değinmek istiyorum. Geçen yıl ilki gerçekleştirilen Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın bu yıl ikincisi yapılıyor. Siyer Vakfı tarafından düzenlenen, son müracaat tarihi 27 Ekim 2015 olan ve proje danışmanlığını Koray Sevindi’nin yaptığı yarışmaya, Hazret-i Peygamber’in hayatından bir hadisi konu alan çalışmalar kabul edilecek. Ödüllerinin geçen yıla göre arttırıldığı yarışmada birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 5 bin, mansiyona 3 bin, jüri özel ödülü olarak da 2 bin TL verilecek. Vakıf, sinemayla olan ilişkisini sadece yarışmayla sınırlandırmıyor; yeni kurulan Hasan bin Sabit Sinema Akademisi de 14 Mart’ta başlayacak seminerlerde, din, sanat ve sinema sahasında uzman kişilerce seminerler verecek. Bu yıl teorik eğitimlerin verileceği akademide, gelecek yıldan itibaren atölye ve uygulamalı çalışmalar da yer alacak. Aynı kavram çerçevesinde bir başka yarışma da Konya’dan geliyor. Konya Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen 1 Hadis 1 Film Kısa Film Yarışması’nın son katılım tarihi 10 Nisan 2015, ödülleri ise, birinciye Canon Mark III+EF 24-70 Lens, ikinciye Apple MacBook Pro 15’’ i7 2,5 Ghz, üçüncüye Phantom 2 Vision plus Multikopter Set. Sanal alemin önemli sinema sitelerinden biri olan Sinefesto tarafından da Türkiye Yazarlar Birliği Istanbul Şubesi’nin katkılarıyla sinema atölyeleri başlıyor. Ücretsiz olarak yapılacak atölyeler ‘sinema yazarlığı’, ‘sinema haberciliği’ ve ‘sinema yazarlığı’ şeklinde gerçekleştirilecek ve 14 Mart’ta başlayıp dört hafta devam edecek.
Yayın hayatına fanzin olarak atılan ve beş yıldır e-dergi olarak devam eden Hayal Perdesi, yine iki aylık periyodlarla bu kez matbu olarak yoluna devam ediyor. Mevcut sinema dergileri arasında duruşu, tematik yaklaşımı ve genel mahiyetiyle farklı bir yerde duran dergi, sinema düşüncesine ve estetiğine dair yapıcı ve katkı yapıcı bir çizgide bulunuyor. Derginin Vizyon bölümünde, son dönemde gösterime çıkan yabancı ve yerli sinema örnekleri üzerine değerlendirme yazıları bulunuyor. Söyleşi bölümünde yönetmen Murat Düzgünoğlu ile, Kulis’te ise Zeynep Özbatur Atakan’la yapılan söyleşiler yeralıyor. Akademi bölümünde Yusuf Ziya Gökçek’in “Postkolonyal Afrika Sineması” başlıklı çalışması var. Canlandırma bölümünde de animasyon tarihi ve tekniğiyle ilgili yazılar bulunuyor. Perspektif bölümünde Aybala Hilal Yüksel, 2014’te Türk sinemasını değerlendiriyor. Belgesel Odası’nda Barış Saydam’ın Yeşilçam kopyalama kültürü, Büyülü Gerçek’te Cihan Aktaş’ın son dönem Türk sinemasında erkek karakterler değerlendirmesi karşımıza çıkıyor. Türk Sineması Araştırmaları’nda Mustafa Furkan Özren melodramı, Kamera Arkası’nda Halil Kardaş yapımcılığı mercek altına alıyor. Açık Alan’da Rüveyda Temel Barbara filmini, Sinefil’de Hüseyin Etil Kış Uykusu’nu inceliyor. Neden Film Seyrediyoruz’un bu sayıdaki muhatabı ise Prof. Peyami Çelikcan.
Bahsetmek istediğim son yarışma projesi de Zeytinburnu Belediyesi tarafından tasarlanıyor. Kısa film yarışması olarak planlanan düzenlemenin bu yılki teması, Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı çerçevesinde Çanakkale ruhu.