Sindirim sistemi hastalıkları modern yaşamla birlikte çocukları da hedef aldı. Çocukların yüzde 34’ü sindirimle ilgili sorun yaşıyor.
Stresli yaşam ve sağlıksız beslenme çocuklarda da ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Günümüzde sindirim problemleri ve en fazla görülen rahatsızlık olarak kabızlık çocukları esir almış durumda görünüyor. Çocukluk döneminde sık rastlanan bir sorun dışkılamada, iki hafta veya daha uzun süre devam eden gecikme veya zorluk olarak tanımlanıyor. İngiltere’de yapılan bir çalışmada okul çağındaki çocukların yüzde 34’ünde kabızlık yakınması olduğu bildirilmiştir. Tüm dünyada çocukların yüzde 0.3-28’inde kabızlık sorunu olduğu düşünülmektedir. Çocukluk dönemi kabızlığı erkeklerde kızlardan daha fazla oranda görülür. Kronik fonksiyonel kabızlık ortaya çıkmadan önce genellikle ağrılı dışkılama öyküsü bulunduğundan bebeklerdeki ağrılı dışkılamanın erken tedavisi, okul çağı dönemindeki çocuklarda kronik kabızlık sıklığını azaltabilir.
Tedavide diyet desteği veriliyor
Normalde, sağlıklı bebeklerin dışkılama sayıları 0-4 ay arasında günde 1-7 kez, 4. aydan sonra günde 2 kez ve 1 yaşından sonra da 1 kez civarındadır. Süt çocuklarındaki sert dışkılama beslenme değişiklikleriyle tedavi edilebilir. Dört aydan küçük, mamayla beslenen ve kabız olan süt çocukları mama değişikliği yapılarak tedavi edilebilir. Uygun yapıdaki mamanın verilmesine karşın kabızlığın düzelmemesi durumunda kuru erik, yaş erik, kayısı, armut veya elma püresi, çocuğun yiyebileceği şekilde akciğere kaçmayacak formlarda verilebilir.
DİYETTE POSA MİKTARI ARTIRILMALI
İki yaşından küçük çocuklarda yapılan çalışmada başlangıç tedavisi olarak beslenmeyle ilgili değişiklikler yapılmasının (meyve suları, meyve ve sebzeler, soyalı mamaya geçilmesi) olguların yüzde 25’inde kabızlığı ortadan kaldırdığı gösterilmiştir. Sıvı alımının arttırılmasının idrar çıkışının artması dışında dışkı kıvamı ve sıklığı üzerinde etkisi olmadığı saptanmıştır. Çocukluk çağında su ve sıvıların yetersiz alınması kabızlığa neden olabilir. Diyetle alınan posa miktarı eksikse bu miktarın ideal değerlere ulaştırılması önemli. İşlenmemiş tahılları, meyveleri ve sebzeleri içeren dengeli bir diyet çocuklardaki kabızlığın tedavisinin bir parçası olarak önerilmelidir. Karın ağrısı, şişkinlik ve gaz gibi yakınmaların ortaya çıkmasını engellemek için diyetteki posa miktarı yavaş yavaş artırılmalıdır.