Bamya, patlıcan, çalı fasulyesi, vişne, karpuz, şeftali... Şimdi yerseniz gerçek tadına varırsınız. Pazara çıkın, bol bol satın alın. Merak etmeyin ziyan olmaz çünkü yemek tarifleri ve saklama koşulları bu yazıda...
Yemek hazırlarken bana ilham veren en önemli şey köy pazarları. Devasa semt pazarlarını ya da yaz-kış seralarda yetişen sebze ve meyveleri halden alan mahalle manavlarını kastetmiyorum. Çiftçinin halis mulis, güneşle sarmaş dolaş olmuş mahsullerini kendi eliyle sattığı pazarlar söz ettiğim.
Geçen hafta evime yakın bir köy pazarında ahududunun en güzelini, en tazesi ve koca bir kutusunu 5 liraya aldım. Büyük marketlerde bu kadar tazesini bulmak mümkün mü? Üstelik bu fiyata?
Sarı kirazın bir-iki haftasının kaldığını öğrendim yine aynı tezgahları dolaşırken. Peki şimdi hangi meyve ve sebzelerin tam zamanı? Yemeklerinizin lezzetli olması için çalışmak, efor harcamak gerek. En azından arada bir bu tip pazarlara gitmek, iyi malzemeyi doğru yerden almak, doğru mevsimde doğru yemeği pişirmek gerek. Öyleyse mevsim malzemeleri konusunda biraz ders çalışalım...
MUTFAKLARDA TÜM ZAMANLARIN EN İYİ MALZEMESİ VİŞNE
Çekirdeklerini çıkarın ve atın buzluğa, bırakın donsun. 12 ay tüm reçel, tatlı ve kurabiyelerin baş oyuncusu yapın onu! Sakızlı muhallebinin üzerine kıpkırmızı lezzet dolu sosunu gezdirin ya da kekin üzerine tane tane saplayın, bırakın kabardıkça özgürce yol alsın o pofuduk hamurların üzerinde...
MEYVELERİN MEYVESİ ŞEFTALİ
Sadece görüntüsü bile yeter. Dokunamayanlar bile kabuğu soyulup verildiğinde afiyetle yer onu. Yaz için en ideal meyve olan şeftalinin sorbe, reçel, marmelat, tart, kek ve birçok yaz tatlısına karakter ve lezzet verdiği bir gerçek. Ama onu ara atıştırmalık olarak süzme yoğurt, yulaf ezmesiyle tüketmek sağlığınıza sağlık katacaktır. Bu günlerde onun bu özelliğini bol bol kullanın...
ÇALININ EN GÜZELİ ÇALI FASULYESİ
Rengi parlak mı, görüntüsü düzgün ince ve zarif mi? O halde ikinci aşamaya geçelim. Bir tanesini alıp tek elinizle kıvırın. Ne kadar çabuk ve net bir şekilde kırılacak bakın bakalım. Taze bir fasulye hemen kırılır, su gibidir, kokusu da yayılır. Kırdığınızı da elinize alıp bir kilo doldurun poşete, doğru eve. İster haşlayın limon ve sarımsaklı sos yapıp salata niyetine tüketin, ister kuzu etiyle yemeğini yapın. Ne yaparsanız yapın ama sakın ola en güzel zamanını kaçırmayın!
NABZA GÖRE ŞERBET VEREN SEBZE PATLICAN
“Seni herkesin sevmesi mümkün müdür ey patlıcan?” diye sorarsanız patlıcan umursamaz bir tavırla “Elbette” diye cevap verir... Kızartma, közleme, ızgara, kavurma tekniklerinin en alasını yapabildiğinizi düşünürseniz ve de meze, yemek ya da garnitür olarak şekilden şekile girebilme becerisini... Çoğunluğun onu sevdiğini düşünmek abartı olmaz. Buna rağmen hala onu sevmeyenleriniz varsa bir de içine bir adet kabak atılmış bol İzmir tulumu peyniriyle beğendisini yapın, üzerine de sarımsaklı ve kaparili balık kavurma koyun derim. İstek alırsa bu tarfimi haftaya paylaşırım!
DENİZ KOKULU BİR MEYVE KARPUZ
Hangi meyveyi dilimlediğinizde ciğerleriniz mis gibi bir deniz kokusuyla dolar? Tabii ki karpuzu... Her şeyi geçin sadece bu özelliği bile onu alıp eve götürmek için yeter. Koku, lezzet algısının baş mimarıdır. Onun için karpuzun hissettirdikleri hemen herkes için aynı: Serinlik hissi, yaz günleri ve lezzet! Boşverin sonbahar ve kışın üretilenlerini, şimdilerde bol bol hakkını vermenin tam zamanı.
MEVSİMİN KRALİÇESİ BAMYA
Yaşlı, yorgun ve tam üç asırlk bir Afrikalı... Çok çeşidi var. Bücürük veya selvi boylu. Herbiri farklı yerlerde kullanılıyor. Küçükler kurutulup kış için saklanırken ‘manikürlü bamya’ diye anılan Bornova bamyası yapışkan sıvı içermediği için konservelik olarak kullanılıyor. Ben en,çok ‘sultani’ çeşidini severim. Ekşili, bol tarla domatesli ve incikle pişirilen bir bamyanın lezzeti hiçbir yemekte kolay kolay olmayacaktır.
DENİZDEN BİR TEK O SARDALYA
Ben zaten yazın balık yemiyorum, hafta da bir çipura o kadar! Bunu sürekli yazıyorum. Ama temmuz-ağustos aylarında yenilebilecek en iyi balıklardan birinin sardalya olduğunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Lezzeti tam kıvamında bu aylarda, çekinmeden yiyebilirsiniz. Elbette Boğaz balığı tutkunuysanız pek size göre değil ama ona bir kez şans verin. Tarla domatesi, taze defne yaprakları, bolca biberiye ve karabiberle aralarına limon dilimleri serpiştirerek fırına verin. Bunu bir kez deneyin!