Olimpiyatlardan önce meşhur yatırım-finans devi Goldman Sachs, oyunların ekonomik boyutunu inceleyen rapor yayınlamıştı, aktarmıştık. Orada olimpiyatın sınırlı ekonomik getirisi vurgulanıyor ve bütün ülkeler yanında Türkiye’nin toplam 9 madalya alacağı tahmin ediliyordu. Goldman’ın Türkiye tahmini tutmadı, ama diğer tahminlerinde de sapma var. Tahminde toplam madalya sıralamasında ilk 5, ABD 108, Çin 98, Rusya 74, Almanya 65, Avustralya 46 denmişti. Gerçekleşme, ABD 104, Çin 87, Rusya 82, İngiltere 65, Almanya 44 diye oldu.
Bu arada İngiltere altınları sayıp kendisini 3. gösteriyor, ki o kadar kapris normaldir, çok para harcadılar. Başarıyı madalya ile ölçmek de çok doğru değil. Suudi Arabistan tek madalya -Binicilikte bronz- aldı. İngiliz-Batı medyası -Milyon dolarlık atlarla yarıştılar- diye dedikodulu yorumlar yazdı. Tam sportmen olimpiyat ruhu! Suudi Arabistan ise -Atlara o kadar harcamadık ama binicilik sporu için ülke çapında 50 milyon dolar harcadık- deyip, millete kapak yaptı. Aynı medya Aslı Çakır Alptekin’in 1500 metre altınını -2 yıl dopingden yasaklanan Türk atlet altın madalya aldı- diye duyurarak, olimpiyatların nasıl dostluk ve centilmenlik alanı olduğunu bir kez daha gösterdi. Geçmişteki yasak olayı bir unsur olarak haberde yazılır ama ilk satırda yazılmaz. Ayrıca da sporcuyu mu suçluyorsun, yoksa tekrar tekrar doping kontrolü yapan ekibi mi suçluyorsun?.. Sonra Tekvandoda Bahri Tanrıkulu’nun yarı finalde 3-2 kaybettiği Gabonlu rakibi, gümüş madalya aldı, bu da Gabon’un tek madalyası oldu. Bahri maçı alsa, Gabon 0 çekecekti... Yani madalya hem herşey, hem hiçbirşey değil.
Kitle spor planı
Olimpiyat, organizasyon yüküne girmemek kaydıyla eğlenceli bir panayır. Olimpiyat düzenlemeye harcanacak parayı her şehirde yüzme havuzu, atletizm sahası, güreş-tekvando-judo salonu, aletli/aletsiz cimnastik, çok amaçlı basketbol-voleybol-hentbol salonları ve futbol sahalarına harcayalım ve çocukları okullardan çıkınca buralara taşıyalım. Bu tesisler çevredeki okul-öğrenci sayısına oranlı biçimde inşa edilip okullara tahsis edilsin. İlkokul 2-3. sınıfta spora başlayıp, lise sona kadar gidilsin, sonra devam etmek isteyeni de üniversitede burslu okutalım.
Avrupa Amerika bunu yapıyor: Önce tesis. Bunlar maliyet düşürmek için -seyircisiz tesis. Tartan, çim pistler ya da kapalı salonda antrenman pisti. Salonlar, yaş gruplarına göre değişik yükseklikte potaları olan ve antrenman amaçlı salonlar. Ya da her okula bir spor salonu. İnşaat ise o da inşaat. Futbol sahaları, geniş çim alana yaş gruplarına göre büyüyen boyutlarda çizilmiş sahalar. Birbirinden 8-10 metre açıkta yan yana ve değişik büyüklükte 10-15 futbol sahası. Tribün yok... İzlemek isteyen, ki genelde veliler, şezlongunu getirip saha kenarına diziliyor. Beden Eğitimi hocaları antrenör kurslarından geçip, her gün bu tesislerde kitle halinde öğrencilere spor yaptıracaklar, hem ek birkaç kuruş kazanacaklar. Öğrencilerden yaş gruplarına göre takımlar kurulacak. Her okuldan onlarca takımla, mahalle-kent-bölge ligleri kurulacak. Liglerde takımlar hafta içinde okul sonrası antrenman, hafta sonunda lig karşılaşmaları yapacaklar. Zamanla aralarından sivrilenler daha üst eğitime alınacak. Lise sonrası üniversiteler spor bursları verecek ve işi yalnızca spor olan öğrenciler, hem üniversite liglerinde yarışıp okulu temsil edecek, oradan olimpiyata gidecek. Aslında olimpiyat da lafın gelişi. Her yıl dünyada birkaç yerde büyük uluslararası yarışma oluyor, madalya veriliyor, milli marşlar okunuyor.
Madalya için temelden eğitim böyle oluyor. Kitle sporu böyle oluyor. Bu işin uzmanı planlamacılar var. Spor yapan öğrencinin olimpiyata gitmesi de şart değil, spor hayattaki başarıyı artırıyor... Olimpiyat düzenleyip yedi dünyayı yedirip içirmeye ve sonra atıl kalacak lüks tesislere harcanacak parayı bu projeye harcaya-lım,10 yıl sonra Türkiye bütün ana sporlarda dünyanın tozunu atsın. 75 milyon nüfus ve dünyanın 16. büyük ekonomisi planlı kitle sporuyla her olimpiyatta ilk 10’a rahat girer... Ve bu proje şimdi başlasa 2023’e yetişir. Bu işe de bütçe olarak, 10 yıl için mesela 15 milyar dolar ayıralım. İngiltere’nin son olimpiyat panayırını düzenlemek için harcadığı para 15 milyar dolardı.