Okurumuz H. Temel, “8-9 ay çalıştığım eski iş yerimde söz verilmesine rağmen bir gün bile sigorta yapılmamış. İnsanlara güvenen biri olduğum için sözüne inanıp sigorta yapıp yapmadığını araştırmadım. Aylar sonra öğrendim bir süre sonra ayrıldım. Bu çerçevede maaş ödemelerini de hep eksik ve geç yapıyordu. Her ay bir sonraki aya biraz devrede devrede 2.450 lira alacağım kaldı. Yaklaşık 10 aydır tek kuruşunu defalarca söylemem rağmen ödemedi. Sigorta yapmamış olduğu için bir şikayette de bulunamıyorum. Yanında çalışırken iş ile alakalı telefon ve mail alışverişimiz oldu tek kanıtım bu. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? ” diyor.
Sanıyorum bu sıkıntılar bir çok emekçinin zaman zaman yaşadığı sorunlar. Maalesef işçinin alın teri kurumadan ücretinin ödenmesi gerektiğine inanan bir kültürden gelmemize rağmen çalışanlarını üzen işyerleri de oldukça fazla.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu tür sorunlar için kurulmuş olan Alo 170 telefon numarasına sorunlarınızı aynı şekilde iletmeniz halinde bazı çözümlerin olabileceğini düşünüyorum. Özellikle 3 yıldır uygulanan beş puanlık prim indirimi teşviki kayıtdışı istihdamı oldukça azalttı. Şirketler beş puanlık indirimden mahrum kalmamak için bu konuyu ciddi bir şekilde takip ediyor ama yine de özellikle duyarsız işyerlerinde kayıtdışı sorunu devam ediyor.
Ayrıca sigortasız geçen çalışma süreleri için de hizmet tespit davası açabilirsiniz. Elinizdeki bu işyerinde çalıştığınıza ilişkin bilgi ve belgeler ile şahit ifadeleri doğrultusunda iş davalarında uzman bir hukukçudan destek alarak dava açmanızı öneririm.
Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları SGK tarafından tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 (beş) yıl içerisinde İş Mahkemesine başvurarak, alacakları mahkeme kararı ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınmaktadır. Bu süre içinde dava açabilmeniz mümkündür.
Mahkeme sürecinde sizin vereceğiniz deliller dışında ayrıca işyerinden verilen SGK prim belgelerinde kayıtlı olan ve sizinle aynı dönemde birlikte çalışmış olduğunuz diğer işçiler tanık olarak dinlenmekte, bu tanıkların bilgilerine başvurulmakta, SGK prim belgeleri verilmemiş ise işyerinin etrafındaki diğer komşu işyerlerinin kayıtlarına geçmiş kişileri veya benzer işi yapanların kayıtlarına geçmiş kimseleri tespit ederek tüm deliller toplandıktan sonra delilleri takdir edip gerektiğinde bilirkişi raporu da alınarak sonucuna göre karar verilmektedir.
Sosyal Yardımlaşma Vakfı çalışanlarının bir talebi var
Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının ülkemizde uzun bir süredir fakir fukaranın yaşam mücadelesinde en önemli kaynak olduğunu söylesek abartmış olmayız. Devlet, son yıllarda yoksul ve muhtaçlara, sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla önemli miktarda ayni ve nakdi yardımda bulunuyor.
Ancak fakir fukaranın derdine ilaç olmak için gece gündüz özveriyle çalışan sosyal yardımlaşma vakfında çalışan personelin de bazı talepleri ve sorunları var. Okurlarımız diyorlar ki; “2022 maaşlarını, genel sağlık sigortasında gelir testi gibi bir çok kamu işini yapıyoruz. Bizler GSS döneminde aylarca gece gündüz çalıştık. Çalışmaktan da kaçmıyoruz. Bizim tek sıkıntımız iş güvencemizin olmaması. Türkiye’de en çok iş yükü (gıda-kömür-para,genel sağlık sigortası, 2022 maaşı, evde bakım maaşı ve toplumdaki tüm sorunlu insanların diğer problemler) olan kurumlardan biri olan vakıflarda çalışma riski çok yüksek olmasına rağmen maalesef iş güvencemiz bulunmamaktadır. Yaklaşık 8 bin vakıf çalışanı için işten çıkarılma riski mevcuttur. Bizlere de diğer memurlar gibi iş güvencesi verilmesini istiyoruz. ” Bize de okurlarımızın taleplerini buradan duyurmak düşüyor. twitter/resulkurt34