‘Sıfır Beden’ kavramı, ‘Anoreksiya Nervoza’ hastalığının toplumdaki ismi. Ancak 32 ila 34 beden kıyafet giymek için zayıflamanın ölümcül sonuçları olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Son zamanlarda modanın merkezleri ‘Sıfır Bedene’ sahip olmaya çalışan mankenlere veto kararı aldı. En son İtalya parlementosu podyuma sıfır beden olan mankenlerin çıkmasına yasak getirdi. Popüler kültürdeki ‘Sıfır Beden’ kavramı, ‘Anoreksiya Nervoza’ hastalığının toplumdaki ismidir. Sıfır beden ölçüsü olan bir kişi normalde olması gereken kilonun en az yüzde 15 kadar altındadır. Ağırlığın kilogram cinsinden değerini boyun metre cinsinden karesine bölümü ile elde edilen değer olarak nitelendirdiğimiz Beden Kitle İndeksinin 18.5 ile 25 arasında olması bizim normal, sağlıklı kiloda olduğumuzu belirler. Sıfır beden dediğimiz 32 beden elbiseleri giyecek kadının ancak Beden Kitle İndeksinin 14 ile 16 arasındadır.
Ölümcül sonuçları var
Sıfır beden, kızlar ve son dönemde erkeklerde de rastlanıyor, kilodan korkar ve sıkı diyetler yaparak kilo vermeye çalışır. Gereğinden fazla egzersiz yapar, bazen yediklerini kusar veya dışkılama sıklığını arttıran ilaç kullanır. Zayıf olma saplantısı, şişmanlama korkusu anoreksiyanın en belirgin özellikleridir. Anoreksiya olan kişiler, hangi kiloda olurlarsa olsunlar kendilerini şişman görürler. Besin yetersizliği yüzünden ölmek üzere olan anoreksiya nervozalı bir kişi vücudunun bazı bölgelerinde fazlalık olduğunu düşünebilir. İstatistiklere göre bu kişilerin yüzde 10 ila yüzde 20’si bu hastalıktan kaynaklanan rahatsızlıklar sonucu hayatını kaybeder.
Hastalık beden algısını bozuyor
‘Sıfır Beden’e sahip manken ya da diğer bireylerde beden algısı bozulmuştur. Özellikle ergenlik dönemi risklidir. Birçok genç kız, mankenlere özenerek onlar gibi olma eğilimine girebilir. Kendilerini zayıf olmalarına rağmen, dev aynasında görürler. Tedavide hekim, psikiyatrist, psikolog ve diyetisyen işbirliği gereklidir. Hastalık belirtileri ve neden olacağı sonuçlar genel anlamda şöyle sıralanabilir:
- Kronik yorgunluk, halsizlik, kansızlık ve baş dönmesi.
- Adet görememe veya adet düzensizlikleri.
- Cilt sorunları.
- Yetersiz sıvı tüketimine veya aşırı sıvı kaybına bağlı vücudun susuz kalması.
- Nefes darlığı, kalp atışlarında düzensizlik.
- Şişkinlik ve ödem.
- Kısırlık.
- Sindirim sistemi problemleri. (mide ağrısı, midede yanma, kabızlık gibi)
- Metabolizma yavaşlaması
- Saç tellerinin incelmesi ve saç dökülmesi.
- Kemik yoğunluğu azalır.
- Böbrek ve karaciğer hasarı
- Uykusuzluk, depresyon
- Ciddi vakalarda kalp krizi ve ölüm
- Midenin barsaklara sarkması
- Tiroid hormonlarında fonksiyon bozukluğu