Yağlar hayatımız için önemli bir enerji kaynağıdır. Ayrıca vücutta hücre zarının ve bazı hormonların üretiminde kullanılırlar. Kan basıncının, kalp ritminin, kan damarlarının kasılmasının ve sinir sisteminin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar yağlar. Bunun yanında A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta emilimlerinde yardım eder.
- Tekli doymamış yağ asitleri: Bu tür yağlar buzdolabında katılaşmaya başlarlar.
- Çoklu doymamış yağ asitleri: Mısır özü, ay çiçek, soya ve pamuk tohumu yağı doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.
- Omega-3 yağ asitleri: En önemli çoklu doymamış yağ asitleri olup somon, uskumru ve ringa balıkları gibi yağlı deniz mahsullerinde bulunur. Bunun dışında ceviz, keten tohumu ve yağı, kanola yağı da omega 3 kaynağıdır.
Zeytinyağındaki mucizevi sır
Giritlilerden miras kalan zeştinyağını diyet listesine almanın kalp ve damar hastalıklarını yüzde 47 oranda azalttığı, uzun süre zeytinyağı ile beslenmenin kan trigliserid oranlarını etkilediği ve LDL kolesterolünü düşürdüğü tıbben kanıtlandı. Zeytinyağının koruyuculuğundaki sır, avokado, ceviz ve diğer bitkisel yağlarda da bulunan tekli doymamış yağ asitleri. Artık bu mucizevi içeriğin tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve göğüs kanserine yakalanma riskini azalttığınıkan basıncı, beyin ve akciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Sağlık otoritelerine göre günlük yağ alım miktarı kalorinin yüzde 25- 35’i kadardır. Doymamış yağ yüzde 7 ‘yi aşmamalı, tekli doymamış yağ asitleri ise kalorinin yüzde 20’sini karşılamalı.