15 Eylül 2010 tarihinde NATO’nun sponsorluğunda “Terörün Farklı Etkilerine Karşı Müzikterapi” adı altında bir çalıştay yapıldı. Çalıştay’ın organizasyonunu Deniz Başuğur isimli müzisyen bir silahlı kuvvetler mensubu yapmıştı. Dünyanın dört bir yanından müzikterapi uzmanları geldi ve terörü, şiddeti ve terörün yol açtığı travmaları önlemede müzikterapinin nasıl kullanıldığına dair kanaatler ortaya kondu. Ben de bir travma terapisi modeli olan EMDR yöntemiyle müzikterapinin entegrasyonuna yönelik bir sunum yapmıştım. Ortak kanaat dünyada müziğin daha yaygın ve etkin bir şekilde kullanılmasına ihtiyaç duyulduğu şeklindeydi. Herkes bu konudaki deneyimlerini paylaştı. Alınan sonuçlar mükemmeldi. Özellikle Avrupa ve Amerika’da terör ve savaş kurbanları için müzikterapiden çokça faydalanılıyordu. Müzikterapinin farkına varılmasını sağlayan unsur da ikinci dünya savaşından sonra hastanelerde yatan gazilere uygulanan müzikal etkinliklerin onları rahatlatmasındaki başarıydı. Bu gözlem o dönemde hastane bandolarının artırılmasını ve hızla müzikterapi okullarının açılmasını ve hastanelerde müzikterapistlerin istihdamını sağladı.
Sokak terörünü de önlüyor
Bu çalıştay fikri de savaş sonrası etkili olan müzikterapi acaba savaşın ve terörün önüne geçebilir mi ve terörün yıkıcı etkilerini önleyebilir mi sorusundan çıkmıştı. Tarihte birçok şiddet olayının müzik sayesinde olumlu bir yaşantıya dönüştürüldüğü görülmüştür. Boines Aires varoşlarından doğan Arjantin Tangosu bu dönüşümün tipik örneklerindendir. Borges isimli yazar Tango’nun tarihçesini anlatırken, tangoyu genelevlerden ve genelev sokaklarından taşan kontrolsüz şehvetin ve şiddetin yarattığını söyler. Tango figürlerinin sert ve erotik olması da bu yüzdendir. Kontrolsüz şiddet ve şehvet bir damla müzikle kitleleri peşinden koşturan bir tutkuya ve sanata dönüştürülebilmiştir. ABD’de sokak çetelerinin, uyuşturucu kullanan çocukların rehabilitasyonunda müzik ve ritim çalışmaları sıkça kullanılıyor.
MÜZİK AGRESYONU AZALTIYOR
Müzik tüm duyguların teline dokunabilen en önemli sanatlardandır. Tarih boyunca birçok amaç için kullanılmıştır. Kullanılış amacına göre farklı etkiler yaratabilir. Araştırmalar yapılandırılmış müzik ve müzikterapi çalışmalarının özellikle agresif davranışlar üzerinde farklı formlarının farklı duyguları galeyana getirebileceğini ortaya koymuştur. Adli psikiyatride yatan suça meyilli kişilerde yapılan bir sanat-terapisi çalışmasında müzikterapinin agresyonu azalttığı gözlenmiştir. Sinirli ergenler üzerinde yapılan 10 haftalık bir ritim-terapi çalışmasında yöntemin kızgınlığı azalttığı gözlenmiştir. 120 çocuğa anne-babalarıyla birlikte 15 haftalık bir müzikterapi programı uygulanmış ve agresyon skorları düşmüş, kendine güven skorları yükselmiştir. Çocukluklarında hiperaktivite sorunu yaşayan agresif ve aşırı hırçın ergenlerin müzikterapi çalışmalarıyla yaşıtlarıyla daha uygun bir etkileşim içine girebildikleri gözlenmiştir.