Açsın ama canın hiçbir şey istemiyor. Yalnız değilsin! Sıcakta yemek pişirmek zulüm hatta hazır yemek sipariş vermek için yemek seçmek bile zulüm… Böyle zamanlarda iyisi mi soğuk çorbanın esintisiyle doldur tabakları!
Soğuk çorba sıcak günler için gerçekten iyi bir seçenek. Sakın doymuyorum veya lezzetli değil demeyin. İçine eklediğiniz her bir malzeme onu daha lezzetli yapar. Aynı şekilde bu malzemelerle son derece besleyici bir çorba da ortaya çıkar.
Ayran aşını bilmeyen yoktur, bilmiyorsanız çok şey kaçırmışsınız. Lezzetlidir ama tek düze ve her seferinde aynı yapılan bir ayran aşıyla bence yaz geçmez. Yoğurdu biraz daha sofistike ve sıra dışı malzemelerle sarmalamayı denemenizi şiddetle öneriyorum. Çok sevecek ve soğuk çorbadan vazgeçemeyeceksiniz. Mesela gazpacho ilk nasıl yapıldı, nereden nerelere geldi. Neden ayran aşı da çağ atlamasın?
Soğuk çorba kimin aklına gelmiş?
En ünlü soğuk çorba gazpachodur. Güney İspanya’nın sıcak ve uzun geçen yaz günlerinde köylülerin soğuk hazırladığı gazpacho, aslında eski Roma döneminden gelen bir gelenek. Gazpachonun ortaya çıkışı ise dönemsel nedenlerden kaynaklanır. Güneşin altında,uzun süre çalışan yol işçilerine kavurucu sıcaklarda susuzluk gidermesi için yapıldığı rivayet edilir. Taze malzemelerle yapılır, aynı gün tüketilir. Bu çorba, tuz oranı ve eklenen her bir sebzeyle adeta sıcağa dayanıklı olabilmek için tasarlanmıştır. İlk gazpacholar sadece bayat ekmek, sarımsak, zeytinyağı, tuz ve sirkeyle yapılmış. Püreden biraz daha sulu kıvamda hazırlanan bu karışım, domatesin Avrupa’ya ulaşmasıyla 17’nci yüzyıl itibariyle bol domatesle yapılır olmuş. Sonraları kuru soğan, haşlanmış yumurta ve kırmızı biberle zenginleştirilmiş.
İki teknik kullanabilirsiniz
Soğuk çorbaları iki farklı yöntemle hazırlamak mümkün. Birincisi malzemeleri fırında ya da haşlayarak pişirip, soğuduktan sonda ya da tıpkı gazpachoda olduğu gibi çiğ sebzeleri blender’da pürüzsüz hale getirmek ya da ayran aşında olduğu gibi malzemelerin dokusunu bozmadan bütün olarak kullanmak.
Gazpacho hazırlamak için biraz bayat ekmek, domates, kırmızı biber, çok az salatalık, biraz soğan, sarımsak, kimyon, karabiber ve tuz gerekli. Saydığım tüm bu malzemeleri doğrayıp üzerine buz gibi soğuk su ekleyip blender’da pürüzsüz hale getirmek gerekiyor. Çorbanın kıvamı malzeme oranı ve su ilavesiyle ayarlanıyor. Normal çorbadan bir parça daha yoğun hazırlamak gerekiyor. Üzerine klasik sunumunda olduğu gibi haşlanmış yumurta parçacıkları ekleyebilirsiniz.
Klasik gazpacho dışında ıspanak, krema, maydanozla yeşil gazpacho, badem ve salatalıkla da beyaz gazpacho hazırlamak mümkün. Önemli olan gazpacho hazırlarken sarımsak ve bayat ekmeğin unutulmaması!
Farklı lezzetler özel dengeler
Gelelim bizim ayran aşımıza yani yoğurda! Yoğurt meze, yemek ve çorbalar için olağanüstü bir malzeme. İçeriği zenginleştirmek ve her seferinde bir kaç malzemeyi değiştirmek onlarca soğuk çorba çeşidi yakalamanızı sağlar. Bu çeşitlilik tabii biraz da üşenmemekle ilgili. Malzemeleri cüretkar bir şekilde soğuk yoğurdun içine eklediğinizde ortaya çıkan lezzeti görünce zaten yapmadan duramayacaksınız. “Demedi demeyin”, soğuk çorba hazırlamak bu sıcakta yapılacak en doğru şey!
Yoğurdun gücü
Yaz geldiği anda süzme yoğurtla onlarca çeşit soğuk çorba hazırlıyorum. Her biri birbirinden lezzetli oluyor. Yoğurt çorbası için bakliyat, pirinç ve tohum çeşitleri olağanüstü lezzetler yakalamama izin veriyor. İşe süzme yoğurdu buz gibi suyla incelterek başlıyorum. İçine önceden haşlanmış ve soğutulmuş yarma (buğday) ve baharat ekleyip dolapta soğutup taze nane, sumak, zeytinyağı ve buzla servis ediyorum. Şimdi bunun üzerine neler yapabiliriz? Yoğurda bir parça safran veya hardal veya sebze tozları koyarak çorbayı renklendirebiliriz. İçine yarma dışında veya yarmayla birlikte beluga mercimeği, yeşil mercimek, yabani pirinç, kinoa, nohut, kuru börülce ekleyebilir üzerine taze reyhan, trüf yağı, zeytinyağı, kekik, kimyon serpebiliriz. Soğuk yoğurt çorbası yaparken iki şeyi sakın unutmayın; damak tadınızı ve cüretkar olmayı! Afiyetle.