Elitlerin siyaset teorilerini, araştırma şirketlerinin öngörülerini, seçmen davranışlarını didik didik eden çalışmaları bir kenara attı Türkiye seçmeni.
Beni de şaşırttı. İtiraf edeyim. Ak Parti’nin tek başına iktidar olabileceğine inanıyordum ancak oy oranını % 44 olarak tahmin etmiştim seçimlerden önce.
Seçmen, sokaktaki insan kendisine biçilmeye çalışılan elbiseleri denemedi bile...
Özerklik ilanı adı altındaki provaları buruşturdu ve çöpe attı öncelikle. Teröre, silaha ve Cihangir şımarıklığına ne kadar önemli bir mesafe koyduğunu görmüş olduk Kürt seçmenlerin.
Batıdaki seçmenin de an az ülkenin doğusundaki oy verenler kadar milliyetçi temelli partilere prim vermediğinin fotoğrafı çekildi.
En önemli sonuç budur. Altını çizelim.
İstikrar, ekonomide güven ve siyasette süreklilik istendiği mesajı verildi 1 Kasım seçimlerinde.
Genelde bu tespitler yapılırken, Fransa’nın ünlü Le Monde gazetesi, Avrupa’daki snob çevrelerin yaklaşımını yansıtır bir şekilde bakın nasıl bir “tespit”te bulunuyor başyazısında.
Yazıya “Erdoğan’ın otoriter yönetimini sürdürme araçları bulduğu” başlığı atılırken, seçimlerin “korku iklimi” çerçevesinde gerçekleştiği öne sürülüyor.
Yazının çerçevesi “endişe” vurgusu üzerine kurulmuş.
Mülteci sorunu nedeniyle Türkiye’ye her türlü tavizi vermeye hazır bir Avrupa Birliği’nden söz edilen yazıda, Brüksel’in de endişelerinden bahsediliyor.
Önemli vurgulardan birisi de seçim sonuçlarının Suriye’de yaşanan gelişmelerle yakından ilişkisi... Belki de yazının, altına imzamızı atabileceğimiz tek cümlesi bu.
Seçim sonuçları ve Türkiye seçmeninin istikrardan yana oy kullanması Batı’yı pek memnun etmişe benzemiyor. Le Monde da bu memnuniyetsizliği başyazısına taşımış...
Ama ne yapsalar boş... Hem Suriye, DEAŞ hem de mülteci krizi nedeniyle uluslararası konjonktür Türkiye’den yana kullanılabilecek unsurlarla dolu. Türkiye’ye her zamankinden daha fazla ihtiyaçları var. Bu da Batı’daki Türkiye karşıtı retoriği tersine çevirebilecek ortamı da beraberinde getiriyor. Güzel olacak her şey, çok güzel...
Sonuçlar nerelerde coşkuyla karşılandı?
Fransa’dan gelen yorum böyle. The Guardian ve diğer Batı gazeteleri de Le Monde’un gerisinde kalmadılar vesvesede.
Peki seçim zaferi nerelerde coşkuyla karşılandı? Ak Parti’nin seçim zaferi mazlum coğrafyaların da ortak sevinci oldu. Bu da aslında gelişmelerin de özeti aynı zamanda.
Gazze, Bosna-Hersek, Kosova, Mısır, Bahreyn,Tunus’dan tebrik mesajları yağdı sonuçların ardından...