Bu ara çok konuşuluyor ya, İstanbul’un suyundan başlayayım. Tek bir yağmur ya da kar damlası düşmeden, 6 milyon metreküple, tüm İstanbul’un iki günlük su ihtiyacından daha fazlası karşılandı.3. köprü ve 3. havalimanı için toplam 2 milyon 330 bin ağaç kesilecek.Sadece bir senede 3 milyon 800 bin ağacın kesilmesi önlendi.
Türkiye’nin en önemli ithalat kalemi petrol ya, Sadece bir senede 256 bin metreküp yakıt tasarrufu sağlandı.Elektrik çok önemli, onu da pas geçmeyeyim, sadece 1 yılda Manisa’nın 1 yıllık elektrik ihtiyacı karşılandı. Nasıl oldu tüm bunlar diyeceksiniz, en keyifli yeri de orası zaten...
***
İçtiğiniz suyun pet şişesi var ya, o geri dönüşüme girince, belki üzerinize giydiğiniz saf olmayan ipek gömleğin parçası oluyor.Adını fazla teknik bulduğumuz ya da parçası olmaya üşendiğimiz “Geri Dönüşüm” var ya, yukarıda yazdıklarımı sağlayan o işte. Bir ton kağıt dönüşümü sayesinde, 17 yetişkin ağaç kesilmekten kurtuluyor, 26 bin 500 litre su, 320 litre petrol, 4 bin 100 kwh elektrik tasarrufu sağlanıyor. Bir ton plastik geri dönüşümü, 16 varil petrol, 5 bin 774 kwh saat elektrik enerjisi, 1 ton metal geri dönüşümü 290 litre benzin tasarrufu sağlıyor.
Camı es geçmeyeyim...1 ton cam üretimi için 100 litre petrol tüketiliyor... İster cam, ister kağıt, ister plastik ister metal, bunlar geri dönüşüme girince toplam 520 futbol sahası büyüklüğünde depolama alanı ve 600 bin ton sera gazı salınımının da önüne geçilmiş oluyor.
***
ÇEVKO’nun 2013 çalışmalarından sağlanan faydanın özeti bu yazdıklarım.Sadece çevreye faydasını bırakın, ekonomiye de 1 milyar 400 milyon TL’lik bir katkı sağlanıyor.
Hiç yatırım yapmadan, çok küçük bir çabayla hem ekonomiye hem de doğaya bu kadar büyük fayda sağlayacak başka bir yol da yok. Facebook’ta çevre sayfaları açmak ya da açılanları beğenmek, twitter’da çevreci mesajlar yazmak, instangram’da doğa fotoğrafları paylaşmak bir işe yaramıyor ama evdeki çöpü yaş ve kuru diye ayırdığın an bir şey yapan, fayda sağlayan konumuna geçiyorsun. İnsanın vicdanına da iyi geliyor böyle davranmak...
***
Avrupa’da, kimi İskandinav ülkelerinde çöpleri 7’ye falan ayırıyorlar, bizden istenen çöpü sadece kuru ve yaş olarak ayırmamız.
Üstelik Avrupa’da çöpleri ayırmadın mı bir dünya para cezası da ödüyorsun biz de henüz para cezaları uygulanmıyor.Almanya Avrupa’nın en zengin ülkesi ya, çöplerini ayırmayan yabancı hava yolları uçaklarının ülkeye uçmasına bile izin vermiyor. Yapabileceğimiz çok şey var, bugün başlasak, geç kalmış sayılmayız...