Ekran başına geçip “Gel gel sarışınım gel...” diyemedik bir zamanlar Sezen Aksu’yla beraber... Bugün bestecisi Ermeni diye bir şarkının TRT’de sansürleneceğini düşünmek mümkün mü? Böyle bir durum kimsenin aklına gelmez, birinin aklına gelse, ülke başına yıkılır, gereği hemen yapılır...
***
“Aman ormancı, canım ormancı” diye başlayıp, herkesin mırıldandığı o şarkı var ya... Bir zamanlar “devlet memurunu yeriyor” gerekçesiyle sansürlenmiş. Ne tarih 1 Nisan ne de bunun şakası yapılır. Neyse ki devletin vatandaşına üsten baktığı, kaşlarını çattığı, devir neyse ki geride kaldı.
***
Cem Karaca “Düşme maphus damlarına, öğüt veren çok olur” dediği için mi acaba bu ülkede töre cinayetleri işlendi. O unutulmaz Namus Belası’na şarkısı meğer kötü örnek olduğu için sansürlenmiş yıllar boyu. İzleyip, okuduğumuz töre cinayeti haberlerinin sayısı o şarkının çalınmadığı zamanlardakinden çok değil oysa. İlla bir fark arayacaksak, bugün kadına şiddete en ağır cezanın verildiği ülkelerden biri Türkiye...
***
Siz hiç Adnan Şenses okuduğu için alkolik olan birini tanıyor musunuz? Adnan Şenses’in “Doldur be meyhaneci” şarkısı insanları içki içmeye özendiriyormuş. Peki ya Barış Manço’dan “Ölüm Allah’ın emri” şarkısını dinlediği için intihar eden birini gördünüz mü? Sözlerinde karamsarlık var diye “yassah” demiş birileri bir zaman, bizim adımıza karar vermiş. Peki Özdemir Erdoğan’ın İkinci Bahar şarkısını dinlediği için ilk baharından boşanan kimse var mıdır acaba? Türk aile yapısına ve ahlaka aykırı bulunmuş bir şarkı İkinci Bahar iyi mi?
***
Bir zamanlar TRT’nin denetimine takılan şarkılar ve gerekçelerinden bir bölüm yazdım bugün. İçinde daha çok gırgır var mesela “Arkadaşım Eşek” şarkısı için demişler ki “eşekten insana arkadaş olmaz ancak kuzudan olur” TRT bir dönemin yasaklı şarkılarını program haline getirerek sadece yayıncılık değil kişisel ve toplumsal tarihimiz açısından da son derece önemli bir iş yapıyor. Zira bugün güldüğümüz, saçmalığa bak dediğimiz yasaklar bir zamanlar herkese normal geliyordu. O yüzden “Yeni Türkiye” tanımlaması son derece doğru ve karşılığı olan bir tanımlamadır.